Поредният изстрел в културната война

Поредният изстрел в културната война
19-04-2023г.
0
Георги Драганов

Планираният от Нетфликс документален филм за Клеопатра е поредният изстрел в културната война.
Тук не става дума за нещо, което е без значение. Говорим за пренаписване на изключително добре документирана история, за да имат едни хора с какво да се гордеят.

И не става дума за нещо случайно - Джейда Пинкет Смит прави документален, не игрален филм. Тя е известна актриса и певица, нейният съпруг Уил Смит е един от най-известните и обичани актьори, а самата тя е била гадже на Тупак, преди да бъде убит. Говорим за филм, който за мнозина - както в САЩ, така и в Западна Европа, но най-важно за нас - в България, може да промени възприятията за света.

Този филм е в подкрепа на една много интересна теория, пред която и най-големите исторически измислици на официално Скопие бледнеят. Става дума за афроцентризма, или пренаписването на историята, в което всички древни народи и всички велики изобретения идват от субсахарска Африка и нейните жители.

Така маврите са н., древните гърци са н., арабите са н. и така нататък. Тези конкретни неща са, как да кажа, неособено популярни даже и сред изповядващите афроцентризма. Но ако нещо е особено популярно, това е теорията, че древните египтяни са били н. Вадят се извори, фотошопират се, говорят се разни смехории. Нещата обаче стават сериозни.

Древен Египет е цивилизация, която като самостоятелна, просъществува хилядолетия. Масовият човек знае Тутанкамон, Рамзес и Клеопатра - други владетели не са му известни. А най-известна е Клеопатра, която всъщност е последният монарх на държавата, преди тя да загуби своята независимост и да стане част от Римската държава.

Клеопатра, както и мнозина други монарси в човешката история, не е била от същия етнос като повечето си поданици. И нейното родословие е изключително подробно и добре документирано, особено като за човек, живял по онова време.

Тя е последният владетел на Птолемейски Египет - царството, създадено от нейния прадядо три века по-рано, Птолемей I Сотер. Неговият баща, Лаг, е роден в Пела и не е от знатен род, но с голяма степен на сигурност можем да сме сигурни, че е македон - етнос, граничен между траки и елини, но говорещ старогръцки език.

Птолемей вероятно е бил някакъв роднина на Александър и Филип, двамата най-известни монарси на древното царство Македония. Те са родени в град Пела, някогашен пристанищен град, близо до Солун и столица на държавата им. Малка страна, но извадила исторически късмет да завладее и обедини древна Елада, а после да покори Персийската империя и още земи, области и народи.
Александър, който води тези успешни войни, умира млад и не може да управлява царството си. Най-великият пълководец някога обаче не оставя трайна държава, а на нейно място неговите генерали създават поредица от страни, постоянно борещи се за власт. 

Общото между Птолемеите, Селевкидите и Антигонидите е, че те са македони и елини, женещи се помежду си и понякога вземащи по някой нов от владяните от тях народи в династиите си. Тези държави създават елинистичния период, в който културите и народите се смесват, а езикът, на който се говори и пише масово става койне.

При Птолемеите, над половината хора от родословието на Клеопатра са родени в или наследници на хора от Пела и околностите. Единствените хора, които са нейни роднини, но не са от Балканите, са Митридат II, крал на Понт и Апама, жена на Селевк I Никатор, които общо носят 25% от гените ѝ. Тя няма и капка кръв на египтянин.

Самата Клеопатра ще има любовни истории с римляни, ще ги прелъстява и дори ще роди наследник на Гай Юлий Цезар, но нейната династия и държава приключва с нея. Идват легионите, идват провинциите, идва римското право, идва латинският, скоро ще дойде и християнството. 

Древният свят безвъзвратно си отива, а египетската култура ще преживее поредица от трансформации.
Подозирам, че ще видим поредния псевдонаучен, зле създаден, но популярен филм, който ще подхранва делюзиите на определени хора за древната история, въпреки че имаме добре документирани факти.

На картата - върху империята на Александър с червено са отбелязани град Пела, кралство Понт и Согдия, откъдето са предците на Клеопатра. В зелено е мястото, където е родена и живяла. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.