В онова време изглеждаше романтично, уж забранено

 В онова време изглеждаше романтично, уж забранено
16-04-2023г.
0
Иван Бакалов

По селата и малките градове как е било не знам, ама като бях ученик, в София на Великден, по време на "развития социализъм", църквите се препълваха.

След службата в полунощ по ул. "Шипка" вървяха хора със свещи. Имаше милиция навсякъде, но не гонеха хората. В тази вечер пускаха най-хубавите филми и концерти по телевизията, за да останат хората вкъщи, да не излизат до църкви.

Един от махалата каза веднъж, че някакъв милиционер тихо му просъскал "Загаси свещта!" - понеже е младеж, не може така. Старите хора по-може да са религиозни.

От любопитство в 10-11 клас по Великден обикалях в няколко църкви. "Св. Александър Невски" беше затворен, само с пропуски от Синода. Там ходеха няколко автобуса гръцки туристи, хора от дипломатическия корпус. Заградено беше отделеч, от параламента още.

Но в "Св. Седмочисленици" на "Шишман" и "Графа", в "Света Неделя", в "Св. Петка" можеше да се влезе, стига да има място, понякога бяха пълни до вратата. Също и руската църква.

Запомнил съм, че по църквите обикаляха и гамени, слушах ги отстрани как се подиграваха - "Айде, запали свещ, да хвърляш само дюшеш на табла", Вдигаха шум и веднъж свещеника в "Св. Неделя" след службата дръпна една реч срещу младежите, които разваляли службата.

В неделя на другия ден в "Св. Александър Невски" беше отворено за всички, ходеха да палят свещ. Там съм се изненадвал да видя Даниела Кънева - известно лице от телевизията да пали свещ. 

Абе, в онова време изглеждаше романтично, уж забранено, повече беше страх, отколкото официална забрана. Поне в София.

Като дойде демокрацията след няколко години стана безинтересно. Църквите се понапълниха още повече. Снимал съм Желю Желев в тълпата около храма "Св. Ал. Невски". Минаха години и хората намаляха в нощта на Великден.

Един приятел, хорист в "Св. Неделя" през 90-те години, разказа как по времето на правителството на Виденов, в паузата по време на коледна служба, един от басите споделял с басовия си глас, уж на ухо да друг хорист:
"Народът прост, правителството комунистическо и партиарха полковник!"

Само че се чувало със съответната акустика.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.