Христос воскресе, приятели!

Христос воскресе, приятели!
16-04-2023г.
0
Дахер Ламот

Христос воскресе, приятели!
Това са хубави семейни празници.

Вместо снимки на яйца и козунаци, реших да ви поздравя с една от любимите ми картини на София, нарисувана от Иван Гецов през 1942 г. На нея е Св. Неделя, където родителите ми са се оженили и където обичам да се разхождам.

Днес само 12% от християните са православни, спрямо 20 % от преди само век. Това прави едва 3-4% от населението на света. 
Ние сме седми по големина и седми по процент от православните. Единствената страна с положителен прираст е Етиопия, която вече е втора по брой православни, а първият и третият по брой се бият помежду си. 

Всъщност, в Етиопия също има конфликт срещу най-православния район - Тиграй.

В Близкия изток, люлката на православието, християните почти се стопиха. Покрай войните в Сирия от 3 милиона християните станаха под 1 милион,  в Ирак от 1,5 милиона станаха под 200 хиляди, а в Ливан от мнозинство, християните станаха малцинство. Конфликти в Армения, Грузия, бивша Югославия,   а НПО-та продължават да бълват местни интелектуалци, които да демонизират православието и да го връзват за Русия. 

Някой с по-конспиративни пориви би си помислил, че това е проектирано. 

Няма нищо лошо да имаш различни възгледи за религията, дори да имаш градивна критика. И аз имам такива. Но омразата, която се отглежда спрямо православието е видима и грозна. Религията е един от стълбовете в националната идентичност, не случайно е първото нещо, което се атакува. Вие какво си мислите, в САЩ всички са атеисти, нихилисти и антипатриоти? Напротив, точно обратното са. Някои като сложи този атлантически етикет върху себе си и вече си мисли, че е станал от богоизбраната западна буржоазия, преписвайки си всичките им постижения.

Отстрани приличат като някое дете от Бангладеш, което си е купило фланелка-менте на Реал Мадрид от битака и обикаля махалата да се пъчи с постиженията на отбора, и да се подиграва на останалите, използвайки местоимението "Ние. Ние от Реал Мадрид, спечелихме купата". Макар да не знае къде се намира Мадрид.

Но нека си пожелаем, че по-разбрани и балансирани времена ще дойдат.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.