Иска ми се да спрем с това безкрайно мразене

Иска ми се да спрем с това безкрайно мразене
13-03-2023г.
0
Георги Драганов

Не мисля, че с изключение на клиничните случаи на изпаднали в безкрайна еуфория или депресия някой смята, че 100% от нещата в България са 100% чудесни и перфектни или 100% сбъркани и дефектни.

Съответно означава, че всички ние сме съгласни, че някои неща в България са добре, други не. Че едни неща работят, други не. Но тук вече се различаваме и в оценките си, които идват от субективното ни възприятие за света.

Например, в България има мързеливи и завистливи хора, както навсякъде по света. Те виждат, че има нещо, наречено "неравенство" - едни имат, други имат повече, трети нямат нищо. И не се интересуват как и защо го има това, а сочат с пръст имащите и априори ги смятат за виновни. Да, има крадци и мошеници, забогатели с измама, но не всеки имащ е лош. Нито пък обратната теза, че нямащите са лоши е вярна.
Начинът да общуваме като общество, да дискутираме и да има повече добри неща, които да оценим като общество, се нарича политика. За съжаление, мнозина ползват лъжи, полуистини или изкривяват фактите, за да получат власт - това също е политика.

Как да имаме добра политика у нас? Основата минава през морала и през редица обществени системи, описани в едни дебели, скучни книги. Към политиците, тоест занимаващите се с политика, трябва да има високи изисквания, защото те боравят с имуществото на всинца ни.
Освен морал, хубаво е да се уповаваме и на фактите, които са част от истината. 

Затова ползването на факти, статистики, данни може да е скучно или трудно за мнозина, но това е начинът да "премерим" кой какво е направил, какво прави в момента и какво обещава.

Иска ми се да спрем с това безкрайно мразене, агиткаджийство и нищоправене. 

Три години безвремие са твърде много време, в което всички страдаме, но най-много страдат бедните. А много бедни хора е опасно за здравето на всяко общество - така назряват революции и диви популизми.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.