САЩ отново ще включат йеменските хуси в списъка на световните терористи

САЩ отново ще включат йеменските хуси в списъка на световните терористи
17-01-2024г.
0
Лентата

Според двама души, запознати с решението на Белия дом, и според американски служител администрацията на Джо Байдън скоро ще обяви плановете си да включи отново подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен в списъка на световните терористи, предаде Асошиейтед прес.

Този ход идва в момент, когато хусите вече са извършили десетки нападения срещу търговски кораби в Червено море. Групировката твърди, че атакува корабите в отговор на военните операции на Израел в Газа след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Тримата души, запознати с решението, не бяха упълномощени да го коментират и пожелаха анонимност, за да обсъдят въпроса преди очакваното официално съобщение. Очаква се администрацията да направи изявлението днес, каза американският служител.

Държавният секретар Антъни Блинкен изключи хусите от списъка на чуждестранните терористични организации и на обявените за глобални терористи през февруари 2021 г., тъй като администрацията се стреми да улесни доставката на хуманитарна помощ в Йемен, припомня АП.

В последните си дни администрацията на Тръмп обяви хусите за чуждестранна терористична организация въпреки категоричните възражения на групи за защита на правата на човека и хуманитарна помощ. 

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.