Сребро за Антоанета Стефанова на ЕП по ускорен шахмат в Монте Карло

Сребро за Антоанета Стефанова на ЕП по ускорен шахмат в Монте Карло
15-01-2024г.
0
Лентата

Антоанета Стефанова спечели сребърен медал от европейското първенство по ускорен шахмат за жени, което се проведе в Монте Карло. Българката завърши 11-кръговата надпревара с 8,5 точки след шест победи, пет ремита и нито една загуба.

Стефанова остана само на половин точка от шампионката Александра Костенюк. Рускинята, която играе за Швейцария, осъществи дубъл в рамките на 48 часа, след като в петък спечели и европейската титла в блица.

Точно партията между двете бивши световни шампионки до голяма степен реши съдбата на първото място и Стефанова може да съжалява, че не успя да я спечели. Срещата им от деветия кръг завърши реми, въпреки че в ендшпила играещата с черните фигури българка имаше сериозно позиционно предимство.

Бронзовото отличие стана притежание на германката Елизабет Петц, която също събра 8,5 точки. В последния кръг Пец и Стефанова, която отново игра с черните фигури, направиха реми, докато Костенюк победи с белите украинката Анна Ушенина, за да си осигури златото.

Другите българки на европейското първенство също приключиха с много добро класиране. Нургюл Салимова е седма с 8 точки. Белослава Кръстева е на 21-во място със 7 точки, а с 5,5 Виктория Радева е на 55-а позиция.

В европейския шампионат в Монте Карло участие взеха 116 шахматистки.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.