"Индипендънт": Европа купува рекордни количества руски петрол през Индия въпреки санкциите

14-01-2024г.
0
Лентата

Вносът на рафиниран петрол в ЕС от Индия нарасна до рекордни нива през 2023 г. по същото време, когато вносът на руски суров петрол в Ню Делхи се увеличи повече от два пъти на годишна база, пише "Индипендънт".

Това означава, че потребителите в Европа вероятно са получили безпрецедентни количества бензин, дизел, керосин и други петролни продукти, които идват от Русия през Индия миналата година, въпреки санкциите, наложени след инвазията на Владимир Путин в Украйна.

Индия не крие готовността си да купува руски петрол въпреки войната в Украйна, като поддържа добри връзки с Москва и същевременно се стреми към по-тесни отбранителни и търговски партньорства със западните нации.

Индия стана водещият световен вносител на руски суров петрол миналата година, според пазарните данни на Kpler, анализирани от The Independent, внасяйки средно 1,75 милиона барела на ден при 140% увеличение спрямо 2022 г.

В същото време вносът на Европейския съюз на рафинирани продукти от Индия скочи със 115 процента, от 111 000 барела на ден през 2022 г. до 231 800 барела на ден през 2023 г. - най-високите стойности през последните седем години, анализирани от Kpler и най-вероятно от най-високото досега.

За да достигнат до Индия, танкерите, доставящи нефт от Русия, могат да преминат или от Балтийско море през Датския проток, Гибралтар и Суецкия канал или от Черно море през Босфорския проток и Суецкия канал

Компаниите за проследяване на търговията с петрол твърдят, че е невъзможно да се разграничи кои рафинирани продукти произхождат от руски суровини, след като са били рафинирани в друга държава. Но проследяването на вноса на суров петрол и дестинацията на износа на рафинирани продукти от определени съоръжения може да даде точна представа.

Един такъв пример е рафинерията Джамнагар в залива Куч на западното крайбрежие на Индия, която е водещата дестинация за руския суров петрол, пристигащ в Индия.

Притежаваната от Reliance Industries рафинерия е отговаряла за 34% от вноса на суров петрол от Русия, като е получавала 400 000 барела дневно от него, докато от други места е получавала 770 000 барела дневно.

А от износа на рафинерията през 2023 г. около 30 % се насочват към Европа.

През миналата година около 20 от 27-те държави от ЕС са внесли рафинирани продукти от Индия като Нидерландия е внесла 24% от общия обем.

Следват Франция с 23 %, Румъния с 12 % и Италия и Испания с по 11 %. Индия също така изнася рафинирани продукти като бензин, реактивно гориво и дизел за Германия и Белгия с по 7 %.

Новината идва, след като преди дни се разбра, че САЩ са възобновили вноса на петрол от Русия през октомври м.г., а през ноември са направили повторна покупка. Това сочи анализ на РИА Новости на данни на американската статистическа служба.

Вашингтон забрани вноса на петрол и други енергийни продукти от Русия през март 2022 г. като част от новото затягане на санкциите заради руската инвазия в Украйна. Американските компании закупиха последната партида „черно злато“ от Русия през април същата година, припомня агенцията.

По данни на статистическата служба през октомври миналата година САЩ са закупили 36,8 хил. барела петрол от Русия. Стойността на вноса възлиза на 2,7 млн. долара.

През ноември обемът на покупката е бил 9,9 хил. барела за 750 хил. долара. И в двата случая въглеводородът е бил закупен за потребление.

В същото време един барел руски петрол през октомври е струвал на САЩ 74 долара, а през следващия месец – 76 долара. Това е значително повече от определения от Вашингтон „таван на цените“ на руския нефт от 60 долара за барел.

Източници: independent.co.uk, epicenter.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.