Илияна Йотова: Този, който смята че българските герои могат да отидат в епопеята на отречените, сам ще бъде отречен

Илияна Йотова: Този, който смята че българските герои могат да отидат в епопеята на отречените, сам ще бъде отречен
15-01-2024г.
0
Лентата

Този, който смята че българските герои могат да отидат в епопеята на отречените, сам ще бъде отречен от историята. Това каза в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова в Белово, където участва в честването на 146-ата година от Освобождението на Беловския край. Пред стотици жители и гости на града тя каза още, че в българската история е имало и мекушави хора, имало е и много лъжепатриоти, но българската история е велика, защото показва, че във всичките си векове хората, които са се борили не за себе си, а за своето Отечество, са много повече.

"Мнозина днес смятат, че от днешния ден започва българското летоброене, но ние не мислим така", каза още Йотова и припомни, че 146 години пазим паметта на нашите прадеди - смели хора, които се опълчиха и влязоха в не една или друга неравна битка срещу вековния поробител. "Дълга е българската история, изпълнена с много провали, с много тежки и кървави битки, но и с много величави победи. А тези, които смятат че летоброенето започва с тях, означава, че нямат чувство за принадлежност нито към род, нито към Родина", добави вицепрезидентът.

Пред стотици жители и гости на Белово тя каза още, че в българската история е имало и мекушави хора, имало е и много лъжепатриоти, но българската история е велика, защото показва, че във всичките си векове хората, които са се борили не за себе си, а за своето Отечество, са много повече. "Това са хората, които никога не се задоволиха да имат полусвобода, полудостойнство, полуправа и тръгнаха на неравната битка, за да я спечелят", допълни Илияна Йотова.

"Днес се обръщаме към нашите съвременници: нека да помнят тази памет, да уважаваме и почитаме героите си, защото политици, които днес смятат, че са хванали кормилото на историята, нямат право да отричат тази история, каквито и да са залозите и каквито и причини да се посочват. Няма писано слово, което да бъде забранено, когато то живее в паметта на хората. Днес е време да кажем на нашите герои: тази памет няма да загубим, нашата обич и преклонение към вас винаги ще бъде бъдат жива, докато ни има като българи", отбеляза в заключение вицепрезидентът.

В приветствието си кметът на община Белово Стойко Стефанов припомни, че преди 146 години в подобна мразовита вечер е обявена свободата на Беловския край, който е и един от най-активно участвалите в Априлското въстание. Беловци не са чакали свободата си даром, а са воювали за нея затова днес е ден за почит и признателност, каза още Стефанов.

Празникът на Белово тази вечер започна с тържествен водосвет за здраве и благоденствие. Началникът на Съвместното командване на специалните операции в Пловдив генерал-лейтенант Явор Матеев прие почетния строи на ротите от военното формирование.

Гости на тържествата бяха народни представители, висши военни, областният управител на Пазарджик, кметове на населени места, представители на държавни и обществени институции.

Пред паметника на Освободителите бяха поднесени венци и цветя от официалните гости и много граждани.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.