Стотици протестираха в Кипър срещу използването на британските бази на острова във войната в Газа

Стотици протестираха в Кипър срещу използването на британските бази на острова във войната в Газа
15-01-2024г.
0
Лентата

Стотици хора протестираха днес в Република Кипър срещу участието на британските военни бази на източния средиземноморски остров в конфликтите в Газа и Йемен, съобщават Франс прес и в. "Сайпръс мейл". Демонстрантите отново повториха исканията си "да се сложи край на участието на Кипър чрез британските бази в геноцида, който се извършва срещу братския палестински народ".

Носейки знамена и транспаранти, около 500 души проведоха шествие до базата на британските Кралски военновъздушни сили в Акротири в южната част на острова. На транспарантите беше написано "Оставете Кипър извън вашите империалистически планове", "Британските бази вън от Кипър", "Спрете да финансирате геноцида" и "Имате кръв на ръцете си", посочва "Сайпръс мейл".

"Кипър е ярък пример за това, че военните бази не решават проблемите, не предлагат стабилност и сигурност, а засилват милитаризацията и правят напрежението постоянно", заяви Тасос Костеас, председател на Кипърския съвет за мир (КСМ), който организира демонстрацията.

АФП отбелязва, че според британски военен сайт базата в Акротири е била отправна точка за британски и американски полети до Израел, близък съюзник на Великобритания и САЩ, на който според информациите е било доставяно военно оборудване.

Също така четири базирани в Кипър изтребителя Тайфун (Typhoon) са участвали тази седмица в британско-американски удари по обекти на бунтовниците хуси в Йемен в отговор на нападенията срещу търговски кораби в Червено море в подкрепа на палестинците, посочва агенцията.    

Костеас връчи писмо на администрацията на базата, в което призовава за прекратяване на участието на Кипър във войната в Газа, както и за прекратяване на бомбардировките в Йемен.

"Отново осъждаме използването и участието на британските бази в Кипър в смъртоносни въздушни удари срещу народите в региона. Продължаващите военни операции в ивицата Газа и Йемен създават опасност от общо разпалване на огъня в Близкия изток", се казва в позицията на КСМ.

Същевременно говорител на Министерството на отбраната на Великобритания заяви, че британските сили в Кипър продължават да подкрепят доставките на хуманитарна помощ за Газа и че "нито един полет на Кралските военновъздушни сили до Израел не е превозвал смъртоносен товар".

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.