Хиляди на протест в Берлин срещу планове на "Алтернатива за Германия" за миграцията

Хиляди на протест в Берлин срещу планове на
15-01-2024г.
0
Лентата

Полицията съобщи, че на 14 януари хиляди хора са излезли на протест край Берлин във връзка с твърденията, че крайнодясната партия AfD има планове за масово експулсиране на чужденци, предаде АФП.

Социалдемократическият канцлер Олаф Шолц и неговият министър на външните работи екологът Аналена Баербок бяха сред близо 10 000 души, които взеха участие в шествието по улиците на Потсдам, недалеч от германската столица.

Хиляди други се събраха пред Бранденбургската врата в Берлин, съобщи полицията. Подобни шествия се проведоха и в други градове в Германия.

Протестите бяха организирани след съобщения, че AfD, която в момента е на върха в социологическите проучвания, е обсъждала такъв план на среща с австрийски крайнодесни през ноември.

Шествията се проведоха след твърденията на германската разследваща медия Correctiv, че представители на AfD са присъствали на среща с Мартин Зелнер, лидер на австрийското движение "Идентификатор на бялата гордост".

Той е представил план за "обръщане на вътрешната миграция на чужденци" и вместо това да бъдат изведени мигрантите и кандидати за убежище извън Германия и Австрия, съобщава Correctiv.

Докладът на Correctiv предизвика шокова вълна в Германия в момент, когато AfD има между 21 и 23% в национален мащаб по отношение на намеренията за гласуване.

Партията има повече от 30 процента подкрепа в някои части на бившата Източна Германия, където по-късно тази година трябва да се проведат регионални избори.

Шолц предупреди за заплахата от екстремизма, тъй като крайната десница беше критикувана, че се опитва да се възползва от антиправителствените протести, водени от фермери.

"Когато законните протести се превърнат в гняв или презрение към демократичните процеси и институции, всички ние губим", каза Шолц.

"Само тези, които презират нашата демокрация, ще спечелят", добави той.

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.