Речта на Цанко Дюстабанов. Да помним.

Речта на Цанко Дюстабанов. Да помним.
15-06-2024г.
0
Гост-автор

Поклон, априлци! Ние спомняме!
На 15 юни 1876 г., в град Търново е обесен един от водачите на Априлското въстание в Търновско-Цанко Дюстабанов.

Цанко е член на Габровския частен революционен комитет. Той е главен войвода през Априлското въстание в Първи Търновски революционен окръг. Води чета в района на Батошево, Кръвеник и Ново село. Под негово ръководство въстаниците отблъскват десетки атаки на превъзхождащите ги като брой турци, но в крайна сметка въстанието е потушено. Тежко ранен в ръката се укрива в колибите „Бойновци“.

Заловен е, и е откаран през Габрово във Велико Търново. Той остава в историята с прочутата си реч по време на процеса срещу него, която и до днес свързваме с Априлското въстание:

„Аз зная много добре, че царството ви е голямо, че силата, войската и оръжието е във ваши ръце, че със сила ние не ще ви надвием. Но зная още, че вие сте варвари и тирани, че поради въстанието ще нападнете на невинните и мирни жители и ще направите зверства. Нашата цел, прочее, не е била да ви надвием със сила, но само да ви предизвикаме и да направите зверства, които вече направихте премного и благодарение на което се компрометирахте пред целия образован свят, а тая наша цел е достигната вече. Бъдете следователно известени, че ние победихме!.... трябва да знаете, че цяла Европа се възмути от вашите зверства и тя скоро ще дойде да ви изгони от тука.".

Автор: Таня Инджова, група - История и памет - завръщане към корените, ФБ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.