Как се преиначава историята с текстове като този: "Лъжата наречена "Турско робство""

Как се преиначава историята с текстове като този:
12-06-2024г.
0
Лентата

Намираме се в процес на подмяна на историята. Стряскащо е. Разгледайте тази страница, наречена “Османски внуци” и забележете какви тези изповядва - че турското робство е лъжа, например. Качваме текста без редакция, за да си дадем заедно сметка, че нещо не е наред. И някой цели да пренапише историята българска и ние може би трябва да направим нещо:

"Лъжата наречена "Турско робство":
Ние сме възприели Османската империя такава, каквато са ни я нарисували българските възрожденци, а след това както я е нарисувала българската историография. Истината обаче е малко по-друга, това са разни митове. Османската империя не е била робовладелска държава, тя е феодален тип държава. В тази империя е имало и роби, но те са били използвани тук-таме само като домашна прислуга.
Раята е била зависима, но зависимост и робство са две различни неща. Раята не е била роб, роб е онзи, който няма собственост, той е собственост на някого, докато нашите селяни са имали собствени ниви, дворовете са били пълни с челяд и със стока, притежавали са имоти и са пътували по света. Османската империя се е простирала от Диарбекир до Виена, не е имало никакви граници. Нашият българин е можел да бъде в Букурещ, в Смирна, можел е да отвори дюкян, да развива някакъв занаят, да търгува. Имали сме много богати хора. Идете в Копривщица, погледнете старата част на Пловдив – възможно ли е това, което съществува там, да е било градено при робство?
~ Професор Кръстьо Манчев, български историк и балканист."
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.