Неофит Рилски създава ръчно изработен глобус на Земята

Неофит Рилски създава ръчно изработен глобус на Земята
15-05-2024г.
0
Гост-автор

Годината е 1836. Определеният като „патриарх на българските учители и книжовници” и един от първите ни просветители, Неофит Рилски създава ръчно изработен глобус на Земята. 

Използва го, за да преподава география или „землеописание” в Габрово и Копривщица. Някои от континентите са очертани много вярно – това са Северна Америка, Африка и Австралия. Други са представени с известни грешки. Дължината на меридианата е 73,6 см, на Екватора – 71,2 см, а на земната ос – 23,4 см. Мащабът му е приблизително 1:54 500 000. Интересно е, че на сравнително малкия глобус са нанесени и реки като Нил, Амазонка, Яндзъ, Хуанхъ, Волга, Дон, Об, Енисей, Лена, Индигирка, Мисисипи и Парана. 

Кое е най-удивителното в цялата тази история? Не е точно глобусът. По това време по света отдавна е имало далеч по-точни и съвършени глобуси. Удивителен е поривът на Неофит Рилски да създаде подобно „помагало”, за да просвещава учениците си. Едва ли е случайно, че през 1838 г. Захари Зограф рисува Неофит Рилски (това е първият светски портрет у нас) като изобразява до него глобус. 

Да помислим заедно. До Освобождението остават 42 години. Левски и Ботев още не са родени. Великият Раковски е едва на 15 години. България няма мореплаватели. Керваните на българските търговци тепърва ще започват да кръстосват огромната Османска империя. Първото светско училище – габровската Априловска гимназия е едва на 1 година, а ето, че един монах изработва глобус на Земята, за да покаже на учениците си колко голям и разнообразен е света. 
Ако с историята на Паисий Хилендарски започва Възраждането на националния дух на българите, то с глобуса на Неофит Рилски и с неговите учебници (разбира се, и с „Рибния буквар” на Петър Берон) започва онзи поход на предците ни към образование и любознателност, който ще доведе в крайна сметка и до възкръсването на българската държавност. Защото без Априловската гимназия нямаше да има и Априлско въстание. 

Всъщност, глобусът на Неофит Рилски не дава само познание. Той дава нещо далеч надхвърлящо границите на географията. Желанието да знаеш. Желанието да видиш какво има зад хоризонта. С други думи – желанието да си свободен. Нека помним.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.