Преди 146 години на този ден генерал Гурко е посрещнат триумфално с цветя и сълзи

Преди 146 години на този ден генерал Гурко е посрещнат триумфално с цветя и сълзи
05-01-2024г.
1
Гост-автор

Преди 146 години на този ден генерал Гурко е посрещнат триумфално с цветя и сълзи. Той превзема София, нанася последно поражение на Сюлейман паша при Пловдив и превзема Одрин, с което практически е сложен край на войната. А бъдещата столица на Княжество България е освободена.

Емблематичните думи на ген. Йосиф Гурко се помнят и днес:
„Вероятно нямаше да преминем Балкана, ако не бяха тези мълчаливи и силни българи, донесли ни хляб и топла храна. Накараха ни да махнем конете, за да запрегнат своите волове към оръдията и така тръгнаха първи да прокарват партина през преспите и чудовищния студ.”
След битката при София Орханийската османска армия престава да съществува като организирана военна сила. На Османската империя са нанесени непоправими човешки и материални загуби. Открито е за настъпление направлението София- Пловдив-Одрин. Пловдив е освободен на 16 януари, а Одрин е превзет на 20.
Само една година след Освобождението, в далечния януари на 1879 г., по предложение на жители на София тогавашната градска управа приема решение всяка година 4 януари по нов стил да се отбелязва тържествено. Този ден по стар стил тогава е 23 декември-навечерието на Бъдни вечер за християните. И се сбъднала тази Бъдни вечер и пребъдва и досега, защото каузата е била за свобода.
Годишнината винаги се отбелязва тържествено от Столичната община, граждански сдружения, представители на българското духовенство, руски институции и граждани. Столичната община кани жителите и гостите на София на възстановка на историческите събития на 6 януари-от 13 часа в Северния парк.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.