Дали София ще има кмет като инж. Иван Н. Иванов?

Дали София ще има кмет като инж. Иван Н. Иванов?
23-10-2023г.
0
Гост-автор

Инж. Иван Иванов е бил кмет на София 10 години (от 25 май 1934 до 9 септември 1944), известни още като „10-те златни години на София“.

Хидроинженерът Иван Иванов е достоен българин, пацифист по природа. Смисълът на неговия живот е да създава блага за столицата, независимо през какви препятствия преминава. Иновативното му мислене и професионализъм го карат да подкрепи идеята на инж. Танев да докара водите на Рила до столицата. Почти нито един от политиците, по онова време, не е вярвал в успеха на тази идея, наречена „фараонщина“. Рилският водопровод е открит на 23 април 1933 година. Студената и кристално чиста вода на Рила е докарана до центъра на София. 

Веднага след като Негово Величество цар Борис III го назначава за кмет, Иван Иванов изважда наяве финансовото състояние на столицата и издава две наредби. Едната -срещу корупцията в общинската администрация (под страх от тъмничен затвор), а другата - за опазване чистотата на града (срещу парични глоби), за премахване на просторите с пране по балконите. 

Инженер Иван Иванов е проектант и на язовир „Бели Искър“. 

По негово време в София се построяват всички красиви сгради с европейски облик. 
Без съмнение неговия съзидателен дух е бил изцяло отдаден на разцвета на столицата. 

Приносът на Инж. Иванов за развитието на София е колосален. 

Нека помним този голям българин, неговата принципност, честност, ярък професионализъм и отдаденост на европейската столица – София!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.