Проблемът е, че ППДБ искат да бръкнат вътре в душата на хората, в народния дух

Проблемът е, че ППДБ искат да бръкнат вътре в душата на хората, в народния дух
25-07-2023г.
0
Карлос Контрера

ППДБ запалиха тема, спор, който ще ги изненада като краен резултат. Става дума за едно от предложенията в проекта им за конституционна реформа - чл. 170, ал. 1 (нов) - Националният празник на Република България е 24 май - Ден на българското слово, просвета и култура, и кирилицата. 

Опитът да се сблъска с Трети март като национален празник няма да завърши добре и за тях, и за обществото. 

Очевидно е, че въпросът се повдига, за да създава димна завеса пред други предложения в същия проект. И обществото реагира веднага основно на това. 

Проблемът е, че ППДБ искат да бръкнат вътре в душата на хората, в народния дух, да кажем, да бъдат едни истински якобинци. Подобни опити със смяна на календар, празници и прочие обикновено завършват зле. Ама буквално зле. Проблемът на променкаджиите и джендърите е, че те не го разбират. Когато се мислиш за елит и каста, на която й се полага по-право да управлява плебса, обикновено вършиш подобни глупости. Вероятно ходът е разчетен и да втърди разбягващият се умно-красив електорат. Да им се даде цел, мишена, която да бият! Така беше и с пилона на Рожен, така беше преди това с хорото пред Народния театър и прочие. 

Предложението е в контекста да се изчегърта "руският" празник Трети март. Той първо не е руски, а е български. Второ - Трети март основно се свързва с Шипка (български паметник, изграден от Пеньо Колев - Бомбето по царско време), а оттам и с опълченците на Шипка. 

Всъщност, на Трети март ние се прекланяме пред подвига на опълченците ни и отбелязваме националния идеал - Целокупна България, България от Сан Стефано. Исторически българският етнос и землище намират отражение точно в тези граници. Когато тръгнеш срещу Трети март подсъзнателно се възприема като битка с опълченците, Шипка, идеалът Мизия, Тракия, Македония в една държава. Реакцията е ясна каква ще е до степен да избуе и в насилие. Това не разбират джендърите и променкаджиите. Има и друг проблем - точно през Шипка Трети март е осмислян като успешната борба на роба срещу турския тиранин друговерец, подтисник и мъчител- заради Българското опълчение и челния отряд на Гурко, които де факто обръщат хода на военните действия . Това значи, че се опитваш да отнемеш на българина заслуженото и обективното - че сме извоювали свободата си с кръв и тя не е даром. 


Аргументът, че се бориш срещу русофилството и руската пропаганда е нелеп. По-скоро взривяването на тази дискусия засилва руското влияние, а не го премахва, защото отваряш едно огромно поле за пропаганда. Иди после обяснявай, че в тази война (Освободителната 1877-1878г.) са загинали и фини, и украинци, и поляци, и т.н..... На всичко отгоре в тази уж борба противопоставяш 24 май. Чисто психологически да пробутваш на населението да се откаже от славата на български герои до степен на митичност - опълченците на Шипка, за да му предложиш нещо философско и почти метафизично как мислите, че ще завърши? 

А, всъщност, българинът тачи 24 май, който го отличава от останалите народи, защото "и ний сме дали нещо на света". И тук идва другият проблем - със славянската писменост, славянската теория въобще, славянофилството, които са вкоренени около 24 май с обратния знак - че ние сме дали на този славянски свят просвещението, т.е. ние сме го създали, ние сме основата и този свят е наше дело. Та, как точно борите руската пропаганда при положение, че флагманът на "славянството" е Моска, а по-сетне и Белград. Иначе казано - от трън, та на глог. ППДБ подценяват историческия дискурс - защото "на вси славяни книга да четат". Ще изненадам вероятно ППДБ, но доста голяма част от българите през 24 май оспосредяват връзката с Русия, на които сме дали писменноста и словото, т. е сме се побратимили един вид през книжовността, словото,, писмеността. Та как точно борите руското влияние? Като правите национален празник ден и празник още по-тясно свързан със славянофилството? 

Въобще когато обикновени дилетанти и посредствени хора се захвнат с подобни теми, обикновено следва погром. Не случайно започнах със сравнението с якобинците, защото знаем как свършва тази история. Въобщя, ако ППДБ имат грама акъл, на целия тоя фарс трябва да се сложи точка веднага, а най-добре самите те да се откажат от тази идея.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.