10 от 100-те бронетранспортьора, които правителството готви да подари на Украйна, да се дадат на Столична община

 10 от 100-те бронетранспортьора, които правителството готви да подари на Украйна, да се  дадат на Столична община
24-07-2023г.
0
Карлос Контрера

Предложението ми Столична община да получи 10 от 100-те бронетранспортьора от резерва на МВР, които правителството готви да подари на Украйна, вече е на бюрото на столичния кмет. Надявам се своевременно да бъде изпратено искането и да бъде разгледано от Министерски съвет и МВР.

Подобни модификации на БТР бяха предоставени в минал период на Гражданска защита и оборудвани за изпълнение на действия и мерки по спасяване при бедствия. Предимствата на подобен вид високопроходима техника за нуждите на службите по аварийна помощ са безспорни.

Според експертите наличните машини могат да се оборудват за гасене на пожари, за спасяване на пострадали и застрашени лица при наводнения, за спасяване на бедстващи лица при снегонавявания и в труднопроходими местности с пресечен терен.

В предложението се предвижда техниката да бъде зачислена за ползване към Дирекция „Аварийна помощ и превенция“, като 5 бр. от машините бъдат модернизирани и оборудвани със системи за гасене на пожари, а другите 5 бр. да бъдат модернизирани и оборудвани за спасяване на пострадали от бедствия и аварии граждани.

Оказа се, че вътрешното министерство има в резерв към Дирекция „Жандармерия“ над 100 бронирани машини. За тях се разбра от представители на „Демократична България“, а по-късно ДБ, ПП, ГЕРБ и ДПС внесоха и предложение до Народното събрание тази техника да бъде дарена. До колкото разбрах става дума за модификация от 80-те години на миналия век, без въоръжение, машини, които не са модернизирани и не отговарят на съвременните минимални изисквания за комуникационно оборудване и защита на екипажа. За пореден път се питам кого лъжем с тия ходове като държава - себе си, украинската страна, другите държави или всичко накуп? Нещо покрай тази война политическият ни "истаблишмънт" съвсем се разхайти. БСП изнасяха през Министерство на икономиката оръжия за Киев, докато се кълняха, че и един патрон няма да излезе, ПП борейки се срещу руската зависимост, купуваха руски газ с 30% отгоре, ДБ реабилитират наследници на ДС, докато управляват и пишат законопроекти с ДПС... Списъкът подлежи на допълване.

Що се отнася до БТР-те като заместник-председател на постоянната комисия по „Обществен ред и сигурност“ към Столичен общински съвет считам, че една подобна доставка на високопроходима техника ще допринесе за оборудване на столична аварийна служба с нужната техника и ще повиши възможността за реакция при различни извънредни ситуации. 

Напомням, че при големия горски пожар в резервата „Бистришко бранище“ поради липсата на проходима техника гасенето беше изключително затруднено и беше необходимо участието на стотици доброволци, които на ръка да качват техниката към подстъпите на резервата. 

Не сме застраховани от подобни пожари и бедствия, така че в общ интерес е и на Столична община, и на държавата да има достатъчно и работеща високопроходима техника, която да се ползва в подобни ситуации.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.