3 март е този, който вади очите на нашите евроатлантици

 3 март е този, който вади очите на нашите евроатлантици
24-07-2023г.
0
Гост-автор

Ники Комедвенска:

Шапка им свалям на сценаристите, този път хитро го измислиха. Защото кой ще смее да мъцне срещу 24 май? Срещу този ден, в който и най-големите безбубквеници се чувстват длъжни да си закачат снимка със светите братя на профила и да се пишат първи родолюбци. 

Всъщност, въпросът за 24 май изобщо не стои на дневен ред, 3 март е този, който вади очите на нашите евроатлантици. Всяка руска следа от българската история трябва да изчезне яко дим. От години се мотаят разни писания колко злато е платила България за своето освобождение и никой не задава въпроса откъде една пребедна държава с никаква икономика, която едва връзва двата си икономически края, ще го извади това злато от съдраните си джобове. Или пък твърдението, че през 1877 година Русия е окупирала България, макар че по това време такава държава не съществува. 

Много такива йезуитски полуфакти се търкалят из публичното пространство и още по много хора ги вземат за чиста монета. Защото 30 години се трудиха същите тези евроатлантици да научат децата колко са безполезни книгите и най-накрая успяха. Сега всички викат в един глас, че европейските ценности са най-важни. Обаче на европейските ценности не им трябват нашите ценности. 

Нищо че са утвърждавани в продължение на векове. Нищо че са ни спасявали като народ. Нищо че без тях се превръщаме просто в индивиди, обитаващи някаква си територия. А на индивидите празници не им трябват, трябват им почивни дни. Утре ще каже някой, че и от 24 май няма нужда, нали ни дадоха английски език и той ни е предостатъчен. Не хиперболизирам, просто изчислявам исторически и конюнктурни тенденции. Защото и от учители съм чувала, че българският език е безполезен, при положение че всичко вече е на английски.

Остава ми да вярвам, че същата тази история, която сега се прекроява по западноевропейски аршин, ще си намери отново един Паисий да напише с бодливи букви "Глупако, чети си историята, за да знаеш кой си!"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.