Премахнатото разпятие

Премахнатото разпятие
05-11-2022г.
0
Александър Урумов

Кръст с Христовото разпятие бе премахнат от историческа зала в германския град Мюнстер заради среща на Г-7, домакинствана от германския външен министър Аналена Бербок.

Бербок е лидер на Зелената партия в Германия и е известна като "зелената Супернова". 

482-годишното историческо разпятие бе премахнато от мястото на срещата на Г-7 в германския град Мюнстер по заповед на Федералното външно министерство - нареждането е "поради организационни причини". 

"Това със сигурност не беше политическо решение, но очевидно организационно решение“, коментира Бербок в петък след среща с колегите си от Г-7. 

Кметството на Мюнстер има голяма символична стойност за християнството в Европа, тъй като е мястото за преговори по историческия Вестфалски мир. 

Вестфалските мирни договори (на немски: Westfälischer Friede) от 1648 г. слагат край на Тридесетгодишната война, както и на Осемдесетгодишната война. Може да се смятат за край на европейските религиозни войни, започнали след Реформацията.
В клаузите му се уреждат няколко вида проблеми: германската религиозна свобода, политическата организация на Германия, европейският мир.

Срещу премахването на разпятието остро реагира Маркус Зьодер, министър-председател на Бавария от Християнсоциалния съюз (ХСС), който неотдавна изрично нареди разпятия да бъдат окачени на обществени сгради в Бавария.

"Това не би се случило в никоя друга страна, това ли е новата външна политика на Германия"? - гневно попита лидерът на баварския ХСС. 
"Само тези, които стоят зад собствената си традиция и социален характер, могат също така да се обръщат към другите открито, уверено и със самочувствие“, заяви Торстен Фрай, високопоставен член на Християндемократическия съюз (ХДС). 

Фрай твърди, че "Именно християнският образ на човека е общата основа на либералните и конституционни демокрации на страните от Г-7“, подчерта Фрай. 

Сегашният федерален външен министър Бербок беше домакин на външните министри на Франция, Италия, Япония, Канада, САЩ и Обединеното кралство, тъй като Германия в момента е председател на Г-7. 

Бербок е скандално известна с това, че закъснява с няколко години да обяви в данъчната си декларация някои странични доходи (около 25 000 евро) поради “досадно недоглеждане”; напудрила е автобиографията си с преувеличени постижения (че е официален член на германския фонд “Маршал” и Върховния комисариат за бежанците към ООН, с които в действителност само е сътрудничила), и за капак е обвинена в плагиатство на цели пасажи текстове от различни медии за книгата си.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.