Аз съм за национализация на "Лукойл - нефтохим" Бургас

Аз съм за национализация на
05-11-2022г.
0
Иван Бакалов

У нас обществото по традицията "Левски" - ЦСКА, се дели по запалянковски. 

Ако не си от едните, трябва да си от другите. Причисляват те задължително. Така и с отношението към Русия. 

За някои е естествено състояние одобрението на Русия и Путин, каквото и да правят. И ако кажеш, че не одобряваш, ти задължително си за американците, продажник, от грантаджиите и т. н. 

Или ако не одобряваш либералния талибанизъм, ти задължително си путинист и т. н. 

В тоя ред на мисли, да кажа, че съм за запазването на Паметника на съветската армия. Той е артефакт, паметник на времето. Както и паметника на Колумб и др. в Щатите, които махат. Страстите ще отшумят, в бъдещето никой няма да гледа на ПСА като символ, писал съм го още преди години. Както скейтърите скачат около него и не му обръщат внимание.

Само че, също така, аз съм за национализация на "Лукойл - нефтохим" Бургас. 

Защото източва държавата нагло от години. 

В страната с най-ниския акциз в ЕС, горивата на дребно години наред бяха по скъпи отколкото в 7-8 други страни от ЕС, а цените на едро, на които продаваше "Лукойл" бяха от най-високите в Европа. 15 години не е плащал данък печалба с разни врътки и износ на печалбата. И тази година за пръв път плати като стана жега, и в Европа поставиха под държавен контрол или направо конфискуваха руски активи.

Нито една партия или депутат досега не внесе законопроект за конфискация или национализация на "Лукойл" - Бургас. Ама имал регистрации в Швейцария, Нидерландия , бабини деветини. Чиста руска компания, замаскирана с врътки. Впрочем, каквато и да е. Трябва да се национализира не защото е руска, а защото работи с престъпни методи и злоупотребява с монополното си положение у нас.

И какво става сега? 

От ГЕРБ се чу предложение да облагат свръхпечалбите на "Лукойл". Хитър ход да им спасяват кожата. Мижи да те лажем, иди доказвай колко е свърхечалбата. Колкото да кажат, че са приложени мерки.

Само и единствено национализация, както и да я нарекат. Правено е и в най-добрите капиталистически държави. 

Само че като гледам по-голяма вероятност има да махнат паметника, а да оставят "Лукойл" да ни източва държавата.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.