Мъск - подобно на другите архибогати дигитални магнати - има своите ексцентрични идеи, възгледи и обсесии

Мъск - подобно на другите архибогати дигитални магнати - има своите ексцентрични идеи, възгледи и обсесии
05-11-2022г.
0
Огнян Минчев

Президентът Байдън също изрази своите опасения от придобиването на Туитър от ексцентричния милиардер Илон Мъск и от промените, които новият собственик веднага започна да прави в управлението на тази глобална социална мрежа. Всъщност, няма нищо странно, нито нещо учудващо. Досега Туитър бе част от либералния медиен истеблишмънт - на Америка и в света, а сега под управлението на Мъск ще се премести в друга посока. Не съм сигурен, че това ще бъде посоката на алтернативния лагер в Америка - този на МАГА и Тръмп. Мъск очевидно споделя част от позициите и визиите на радикалния консервативен лагер, но не може да се очаква да му служи като "партиен орган". 
Проблемите по-скоро ще се появят вследствие на факта, че самият Мъск - подобно на другите архибогати дигитални магнати - има своите ексцентрични идеи, възгледи и обсесии. Подкрепата за тези обсесии с гигантските финансови възможности на Мъск може да оказва рязко въздействие както върху американското и глобалното обществено мнение, така и върху редица политически решения, които не могат да не се съобразяват с него. Мъск иска да засели Марс, иска да чипира мозъците на милиони хора за да "подобри" техния потенциал, напоследък иска да примири агресора Путин с ръководството на страната-жертва на агресията - Украйна. Както казват в Ганковото кафене - има си пари, угажда си...
Непосредствените надежди и опасения, свързани с прехода на Туитър под контрола на Мъск са свързани с предстоящите на 8 ноември междинни избори в САЩ, както и със следващата кандидат президентска кампания, която обикновено започва веднага след обявяване на резултатите от междинните избори. На 8 ноември се очаква Републиканската партия да придобие мнозинство в Конгреса, а очакваните резултати от вота за Сената все още не са еднозначни, но републиканците имат шанс да вземат мнозинството и там. Ако победата им е изразителна, това рязко покачва шансовете на Доналд Тръмп да бъде отново номиниран за кандидат на "партията на слона" за предстоящия президентски двубой. В този двубой ролята на Мъск и на Туитър няма да бъде без значение.
Социалните мрежи играят все по-значима роля във формирането - и в радикализирането на общественото мнение в Америка и в света. В този контекст, разбира се, Мъск може да направи значими пробиви в полза на своите собствени визии и тяхната реализация. Единственият начин за смекчаване ролята и публичното влияние на огромните състояния и на техните собственици в обществения живот е политическите лидери и лидерите на общественото мнение да допринасят за смекчаване на политическата поляризация и радикализъм. За Америка - и за много други страни, включително България - е от ключово значение възстановяването на "средния терен" в политическия живот. Теренът на умерените възгледи, целенасочените усилия да се избягват радикалните визии и тяхното влияние както върху обществото, така и върху политическите решения. Тогава медиите и социалните мрежи ще бъдат принудени да се съобразяват с доминирането на разумните възгледи - както отляво, така и отдясно. Докато полярната радикализация е определящата политическа тенденция конфликтът в обществото ще засилва ролята на свръхголемите пари и на техните собственици в публичния живот. Големите пари могат да се контролират от една обединена гражданска общност, решена да регулира влиянието им с инструменти като антитръстовото законодателство. Разделената в конфликт гражданска общност не може да контролира дори самата себе си.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.