"Угасете свещите"

04-11-2022г.
0
Гост-автор

Димитър Атанасов:

"Угасете свещите" е фейлетонен текст на Алеко, писан по повод изборите през 1895 г. и една телеграма с разпореждане да се стори всичко възможно, за да не влезе опозиционният Драган Цанков в Парламента. 

Става ясно, че когато духнат свещите, вагабонтите на правителството добавят още бюлетини за онзи, който трябва да надделее. 

Тогава няма избирателни списъци с подписи, така че става лесно - в суматохата на внезапно затъмнената стая манипулациите стават лесно. 
Авторът споделя още за трошене на урни и късане на бюлетини - контрол няма, а където го има, се осъществява от "наши хора".

Подписва се като "Един от клуба на моралното влияние", визирайки бродещите банди от хора на Гочоолу, Дочоолу и Данко Харсъзина, убеждаващи гражданите кой вот е правилен.

Тази картина е идеалът на Борисов, Нинова и Карадайъ за честни избори. Днес те ни угасиха свещите. 

Върнаха Гочоолу и Дочоолу, ръководени от Бай Ганю, който в техните очи видимо най-добре знае как се правят избори. 

Утре, когато дойдат следващият вот, предлагам да угасим представителството им в Парламента и да ги поставим на агресивна властова диета, за да стане ясно, че свещите пали и гаси корумпираният политик, но онзи, който овластява, все така е гражданството.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.