Китай и 12-те точки за прекратяване на конфликта

Китай и 12-те точки за прекратяване на конфликта
24-02-2023г.
0
Йордан Халачев

Китай снощи публикува план от 12 точки за прекратяване на конфликта.

Тристранната среща на върха през 1945 г. в Ялта, където западните лидери се отказаха от страните от Източна Европа, оставяйки ги на Сталин, би трябвало да се помни от сегашните нефелни хорица на Урсула и от нея самата. Единственият нормален изглежда Орбан.

Чърчил ги представяше през 45-та,но дълбоко се съмнявам да намерят място на следващата Конференция в Ялта.
Очевидно се налага чичко Си, да смени загубилите всякакви позиции европейци. Лондон въпреки напъните си остава в сянката и под крилото на Вашингтон.

Китай снощи призова за мирни преговори в план от 12 точки за прекратяване на конфликта, предаде Асошиейтед прес.

Планът предвижда отменяне на западните санкции срещу Русия, въвеждането на мерки, с които да се гарантира сигурността на ядрените обекти в Украйна, отварянето на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни и предприемането на действия за възобновяването на износа на зърно.

Предложенията на Пекин доразвиват отдавна поддържани от Китай позиции, включително необходимостта от ефективно гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички страни, отбелязва АП.

"Манталитетът на Студената война трябва да бъде изоставен. Сигурността на една страна не може да бъде гарантирана за сметка на сигурността на други страни, а регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез укрепване или дори разширяване на военните блокове", се казва в документа.

Планът бе съпроводен с поредица от антиамерикански изявления на говорителя на китайското външно министерство Ван Уенбин:

Америка е най-големият производител на война;
САЩ не са били във война само 16 години от своята 240-годишна история;
Съединените щати са инициирали около 80% от въоръжените конфликти в света след края на Втората световна война;
Съединените щати най-вече нарушават суверенитета на други държави и се намесват във вътрешните работи на други държави;

След края на Втората световна война САЩ се опитаха да свалят повече от 50 чужди правителства;
Щатите брутално се намесиха в избори в поне 30 държави и се опитаха да убият повече от 50 чуждестранни лидери;
Войните на НАТО срещу Афганистан, Ирак и Сирия под ръководството на САЩ доведоха до над 900 000 смъртни случая и 37 милиона бежанци.

Докато хегемонистичните политики на Америка и войнствените тенденции продължават, няма да има мир в света. 

И отстъплението на САЩ е видимо.През декември 2021 г. САЩ обещаха, че ангажиментът на Съединените щати към суверенитета на Украйна е „непоколебим“.

Но на 24 февруари 2022 г. тонът на Вашингтон се промени решително: САЩ няма да участват пряко във военни действия в Украйна. Отговорът на САЩ вече е ненамеса, участие в конфликта само чрез икономически санкции, военна помощ и разузнавателна подкрепа.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.