Научнофантастичните романи вече спряха да звучат невероятно

Научнофантастичните романи вече спряха да звучат невероятно
23-02-2023г.
0
Ружа Райчева

Виж ти – създателят на ChatGPT Сам Алтман ни предупреждава, че „съвсем скоро ще започнат да се появяват плашещи AI инструменти“. Ще цитирам Слави - "Добър вечер, уважаеми зрители, спите ли?"

Основната опасност според Алтман е пристрастното отношение към или против определени политически убеждения. 

Експертите предупреждават, че може да има алгоритмични пристрастия към маргинализираните групи въз основа на това, че значителна част от данните за тренирането на новия Изкуствен интелект (ИИ) са взети предимно от относително сходни социално-икономически и расови среди.

През това време всички са супер-екстра-ултра очаровани от великите свойства на този конкретен ИИ, от способността му да пише статии, стихотворения, филмови сценарии и сорс код и т.н. Познавам хора, които с дни не можеха да се откъснат от диалога с този робот, защото е по-интересен от този с жив човек. Появиха се тревожни статии за ИИ на други компании, които си позволяват емоция – емоционална оценка и емоционално говорене – територия, която според мен категорично трябва да бъде забранена за ИИ. 

Оттам нататък – разни милиардери дават милиони годишно, за да бъдат опитни зайчета в търсене на вечна младост. Откривам хора, които ми казват колко хубаво е това и се питам виждат ли те, че червеният килим към „вечната младост“ ще бъде постлан само за едни? Че така ще се роди най-огромното възможно класово разделение – на здравите вечноживеещи и на болните смъртни?

Не, не ви описвам роман на братя Стругацки, а реалността. Научнофантастичните романи вече спряха да звучат невероятно, а изглеждат напълно възможни. 

Само аз ли виждам огромната опасност в трансхуманизма, и съответно - в настъпването на ИИ? Не ми ги сравнявайте с перални и ваксини, тук говорим за изземане на човешката същност, на най-ценното свойство и дарба на човек – способността му да твори. Говорим за това да дадем творчеството в ръцете на изкуствен интелект – бъдете сигурни, че няма по-гарантиран начин да загубим интелекта си. 

Да, то вече се е случило донякъде: не мога да смятам добре и вместо това ползвам калкулатора си. Но тук говорим за навлизане в нова сфера, нова ера – това, за което Ювал Ноа Харари пише в книгата си “Homo deus – кратка история на бъдещето", която горещо препоръчвам на всеки интересуващ се от темата. 

Живеем във време, в което човекът, с помощта на ИИ, търси да надскочи границите си, а съответно и човешкото. 
Но човекът е човек, защото има граници, а не защото е „оптимизиран“ и приведен в „топ форма“ с помощта на всичките там бъдещи трансхуманистични подходи и ИИ асистенти.  

Човекът е човек, защото може да почувства и интерпретира един предмет на изкуството по начин, различен от всеки – от това, че може да влее емоцията в изкуство. 

Дадем ли това на ИИ, дадем ли тялото си на биологичната оптимизацията в името на някакъв морално прогнил прогрес – ние ще спрем да сме хора. Но няма да сме богове, а ще сме роби на машините.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.