Новото убийство на Левски

Новото убийство на Левски
23-02-2023г.
0
Емил Йотовски

Да видим до кога ще издържите?
Живеем във време на плурализъм. Вече с просто око виждаме и творците на новото нормално. Последното им творение е, че Левски е „измислен герой“. Заглавието е достатъчно. Левски е измислен, и това е написано и одобрено от някой си. 

Левски е нещо като героите на Марвел, но някак смешен, защото е с потури и навуща. Нещо като Тор но без чук. Като Капитан Америка, ама без щит. Дори навущата не е успял да си върже правилно и виждате какъв е резултатът. Борил се е за свобода! Сериозно ли!? Че той и Батман се е борил за свобода. Пардон Батман се е борил с престъпността, за справедливост вече забравих кой точно марвелски герой отговаряше. Но се е борил по глупав начин. Селяндурски, ганьовски.

Излиза, че Левски освен, че е измислен герой, е и лошо измислен. Нима вече не сте разбрали, че по онова време на присъствие сме били свободни? Кой идиот се бори за свобода при положение, че е свободен? Във всяко село хората са имали къщи като детски градини. Притежавали са овце. Повтарям овце! За какво се е борил този никаквец? За слава? Или просто е бил руско прокси? Четирихилядник!

Чудя се този Левски, както са го подкарали, кога ще го изкарат от учебниците. Хич не се съмнявайте. Доста събития и личности вече са вън. Те са оставени само на старши научните сътрудници от БАН или на вече изневеряващата памет на по-старите хора.

Преди ден имаше някаква нова телевизионна игра. За умни деца. Знаещи. Четири на брой, които не можаха да познаят портретите на Йовков, Елин Пелин и Стефан Караджа. Направо голям шлем по незнание. Това бяха умни деца от горните класове. За да могат да разпознаят тези портрети е достатъчно да си вдигнат главите от телефоните и то докато са в час, и да ги видят как си висят прашни по стените. А може би вече не висят. Някой ги е свалил за почистване и е забравил да ги върне.

Но да се върнем на Левски. Безхаберието е толкова голямо, че една национална телевизия пусна надпис, че честваме юбилей от раждането му. И нищо. Малко смешки в интернет и дотам.

Утре някой вдъхновен мениджър на хранителен магазин ще пусне сирене „Левски“. Може и с реклама да върви: „Вземи два килограма вкусен „Левски“ и получи шпек „Ботев“ с намаление.“ Що не? Левски запазена марка ли е, че да не може?

 А по някоя телевизия ще започне новото супер шоу, в което ще се надяждате с панирани скакалци, и който загуби ще бъде обесен в реално време. На ужким разбира се. Името на играта може да бъде: „Не бъди като Левски.“

Та, въпросът е - до къде ще продължи гаврата с Левски и до кога? Отговорът е лесен – Докато можете да издържите. После, когато стане нетърпимо, ще следва смотолевено извинение и ще се направи крачка назад. Само една. И после пак. Защото някой е решил, че Левски трябва да умре. Този път наистина.
За Факти
Е.Й.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.