Милост за живите

Милост за живите
23-02-2023г.
0
Гост-автор

Петър Москов:

Денят ми започна с тв разказ на майка, която е завела детето си вечерта в болница, защото е имало болки в ухото.
Майката искаше някой да знае, защо с плачещото от болка дете е чакакла 2 часа и защо е била принудена да плати 60лв. "такса" за прегледа. 
Какви глупости е натворило ръководството на болницата с регламентирането на тези "такси" е важно да се разбере и това е лесно и бързо.
Това, обаче няма да даде отговор въпросите на майката, нито ще предпази други майки от същото.
Защото истинската причина, за да се случват тези неща е, че след 17ч., наречете го формално "работно време", в цяла София има две до три места, в които хората могат да получат помощ за болката си, която е имала нахалството да заболи след "работно време".
В останалите големи градове е същото, в по-малките въобще няма къде да отидеш.
Тези 2-3 болници не са в топ 10 на богато финансираните от касата и не са предмет на ежедневна реклама, колко са велики.
Те просто са там 24/7, техните екипи са там денонощно, те поемат болката и нервите на пациентите, те прегарят, техните сестри и лекари напускат, защото не издържат.
Те са и обичайният обект на медиите, когато има неблагополучие с пациенти.
Все в тия болници се случват "лошите" неща, нали.
Ми в тия, защото други след 5 просто няма, след 5 други не съществуват и няма как другаде да се случи нещо добро или лошо, защото след 5 там е затворено за пациенти.
За едни са готините договори с касата и правото да си избират пациенти и работно време, за други са задълженията, работата и отговорността да обясняват защо са без шапка.
Отговорни за това са МЗ, МС и Парламент. Тези институции и невъзможността им да наложат еднакъв аршин и еднакви задължения са виновните, заради които майката на болното дете е подложена на това.
И политическата битка, която истински си струва е да имаш топките да промениш това. 
Щото за Гешев знам! Знам и резултата за всички публични системи, докато 10 години махаме Гешев и за всичко друго има "оправдано" безвремие.
П.П.
Има избор:
1. Разбираме, че смислената политика е да променим това, а не да обясняваме кой е виновен, че не можем.
2. "Милост за живите"
Хубав ден!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.