Държавната дума на Русия: Никога няма да простим, ако властите в България демонтират паметника "Альоша" в Пловдив

Държавната дума на Русия: Никога няма да простим, ако властите в България демонтират паметника
17-01-2024г.
0
Лентата

Властите в Пловдив трябва да имат предвид последствията, ако решат да демонтират паметника на съветския войник-освободител „Альоша“. Това заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин на първото заседание от пролетната сесия по време на обсъждането на декларацията на камарата, осъждаща инициативата за демонтиране на паметника в града под тепетата.

„Нека този призив да бъде на масата на всеки национален парламент, нека този призив да бъде на масата на всеки общински депутат в Пловдив. И ако те предприемат тази стъпка, трябва да осъзнаят последствията от нея. Ние никога няма да им простим това, защото не става въпрос за нас, които живеем днес, а за тези, които са загинали и не могат да говорят за себе си, не могат да се защитят, но благодарение на тях днес има България“, каза Володин.

Той припомни, че България е била сред страните от хитлеристката коалиция по време на Втората световна война. „Днес новите фашисти, новите нацисти, които дойдоха на власт, разбира се, искат не само да пренапишат историята, но и да премахнат всички паметници, които напомнят на хората за времето, когато фашистите са били на власт в България“, обобщи Володин.

На първото си пленарно заседание от пролетната сесия Държавната дума на Руската федерация прие декларация, в която осъжда инициативата за демонтиране на паметника "Альоша" в Пловдив, предаде ТАСС, цитирана от БТА и БГНЕС.

"Депутатите от Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация изразяват крайно възмущение във връзка с провокативното и цинично предложение на членове на Общинския съвет на Пловдив от партия "Демократи за силна България" (ДСБ) за демонтиране до края на 2024 г. на паметника на съветския войник-освободител "Альоша"... Поредната безразсъдна враждебна постъпка на представителите на партия ДСБ е явна демонстрация на пренебрежително отношение към историята на страната им, подъл опит за оскверняване на общата историческа памет на нашите братски народи, маниакално отчаян опит да се принизи героичният подвиг на съветските войници, решаващият принос на СССР и съветския народ в борбата с нацизма по време на Втората световна война", се казва в документа.

Общински съветници от групата на "Продължаваме промяната–Демократична България", внесоха миналата седмица предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на съветската армия “Альоша” да бъде преместен в срок до края на 2024 година. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на монумента е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Паметникът на Съветската армия "Альоша" е гранитна статуя с височина 10,5 м, която се издига на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, който държи картечен пистолет "Шпагин" с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов.

Руските парламентаристи подчертаха днес, че ако инициативата бъде подкрепена от общинския съвет на града, "тя ще донесе неизличим позор както на самите инициатори, така и на законодателната и изпълнителната власт в града и съвсем ясно ще демонстрира неадекватността и политическото късогледство на властите в Пловдив". Те отбелязват, че през 1944 г. Скурлатов е участвал във възстановяването на телефонната връзка между София и Пловдив. През август 1982 г. Скурлатов е посрещнат в Пловдив с почести като национален герой и е удостоен със званието почетен гражданин на града, се казва още в декларацията на руските депутати.

"Развихрилата се на Запад варварска война с паметниците от съветската епоха по същество е свидетелство за малоценността и безпомощността на сегашните западни т. нар. елити, които редовно демонстрират пълна некомпетентност и неспособност да се справят с ключови въпроси от вътрешния и международния дневен ред", допълват депутатите в Москва.

След началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. и след като Русия включи ЕС в списъка си с неприятелски държави, властите в няколко държави членки на блока, които са били част от СССР или от доминирания от Москва Варшавски договор, предприеха действия по демонтиране на съветски паметници.

Източници: БГНЕС, БТА, ТАСС

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.