Без политическа сделка Шенген няма да видим

Без политическа сделка Шенген няма да видим
22-06-2023г.
0
Карлос Контрера

Шенгенската карта пак се завърта из медийното пространство. 

EUROAKTIV твърди, по-скоро местните му партньори (Дневник и СЕГА), че България ще бъде приета на два етапа в Шенгенското пространство - октомври 2023г. и януари 2024г. Източник е неназован дипломат в Брюксел. 

Според твърденията Нидерландия била ревизирала отрицателното си становище, защото бил приет механизъм за разследване на Главния прокурор и било избрано редовно проевропейско правителство. От далеч личи, че това е списвано тук в България, а не иде от средите на брюкселските чиновници и офис планктон, мотащ се из сградите на ЕК и ЕП. 

Подобни "аргументи" могат да хванат дикиш пред сенктантите на ДБ и ПП, но до там. Нидерландците ни спират по политически и икономически съображения и въобще не се интересуват от механизма за разследване на Главния прокурор. Австрия се присъедини към Нидерландия по подобни причини, свързани вероятно с миграцията и за вътрешно-политическа употреба. 

България е лесна като боксова круша за провалите на европейската политика, както и е удобна изтривалка за вътрешните неуредици в някои европейски държави. Не бива да забравяме, че държейки ни извън Шенген, пречат българският транспортен сектор (тежкотоварните превози) да станат още по-конкуретни на западноевропейския пазар...

България беше отдавна технически изпълнила критериите. Спираха ни и ни спират по политически и икономически причини. А това може да се промени само след блокиране от наша страна на определени решения на Европейския съвет, което да бъде разменено срещу Шенген. Така стоят нещата в днешната ситуация.
Лично аз съм скептик, че при тази разградена граница, ръст на престъпността, трусове в службите за сигурност и цирковете сътворени от ВСС някой ще реши да ни пусне. Сами даваме аргументи срещу себе си. Откакто през пролетта на 2021г. се възцари великата промяна, та до сега, България дава все по-негативни сигнали. Просто в държавата цари анархия, създадена по времето на уж най-яростните евроатлантици (ПП, ДБ). Без политическа сделка Шенген няма да видим. Останалото са лакърдии за стягане на джендърския електорат и картинки за светлото бъдеще!

Може, разбира се, да бъда опроверган и настина кабинета Денков да успее да сключи някаква сделка с Нидерландия и Австрия, дано само не е пак поредното национално предателство, в което принципно винаги подозираме ултралибералите.

Всичко може да се очаква - Шенген не е цел, а инструмент. Докато бъркаме целите с инструментите вечно ще сме в по-слабата позиция. Приказките за гащите и свалянето...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.