Целта е да се създаде абсолютно непригоден да мисли човек

Целта е да се създаде абсолютно непригоден да мисли човек
21-06-2023г.
0
Гост-автор

Скъпи приятели, разбирам, че сте отвратени от резултатите на матурите в 12-ти клас, но преди да правите някакви заключения, които зад себе си нямат елементарни данни, поне попитайте какво и защо се случва.

На първо място трябва да знаете, че форматът на изпитите от две години насам е променен (да благодарим на Денков за поредното му безобразие). По негово време внезапно решиха вместо да включват произведенията, които се изучават, както е било ВИНАГИ, да дават непознати на самата матура. Говорите за писане на теми някога, но си спомнете, че тези теми ние сме ги писали, след детайлно разглеждане в клас.
Второ, беше не просто орязана програмата по БЕЛ в периода 1-12 клас, но съвсем целенасочено произведенията бяха разместени така, че хем да отпаднат най-патриотичните (наскоро изхвърлиха например Захари Стоянов), но и остатъкът да се предава във вид на отделни глави, при това произведенията не са свързани нито времево, нито стилистично, нито жанрово. Така, ако едното произведение е балада, второто е съвременен роман, третото басня на Езоп, четвъртото социална повест - примерно "Том Сойер".
Всичкото това не позволява под никаква форма децата да бъдат подготвени. Всички хуманитарни направления при държавите по Болонската образователна система, са орязани до такава степен, че днес в университетите те постепенно спират да съществуват. Ние не просто губим познания, целта е пълно отвращение от единствения клон на познанието, който носи разбиране, мисъл, философски търсения. Целта е да се създаде абсолютно непригоден да мисли човек, който не знае какво е, не умее да си задава основни въпроси, нито да търси на тях отговори.
Тук няма вина на учителите, защото дори частните не биха могли да компенсират подобен миш-маш, освен ако след завършване децата ни доброволно не преминат през цялостен курс по българска и световна литература от самото начало при старите учители. Така че като минимум да знаят систематично как се е развивала човешката мисъл и литература, какво и защо е ценно, какво да търсят, как да мислят образно. Това е почти невъзможно, поради една единствена причина - поощрява се НЕЧЕТЕНЕТО, съответно, когато те станат големи, част от съзнанието им е вече напълно неспособно да възприеме подобни познания и волевото усилие да компенсират в по-късна възраст ще е толкова голямо, че няма да бъде извършено.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.