Няколко въпроса към НПО-то на социалния министър

Няколко въпроса към НПО-то на социалния министър
21-06-2023г.
0
Георги Кадиев

Lentata.com публикува продължение на разследването на Георги Кадиев по темата НПО-та във властта. И по-конкретно НПО-то на новия социален минитър Шалапатова - как се финансира и как се отчита то. Кадиев задава въпросите, които никой журналист не посмява да зададе.
Публикуваме текста му без редакторска намеса:

Тъй като предният ми пост предизвика известен интерес към дейността на фондацията на сегашния социален министър,  отново прегледах техния ГФО, Одитен доклад и Доклад за дейността.  Ето няколко въпроси, които на мястото на дарителите и държавата бих задал:
1. Това е фондация в обществена полза, тя е длъжна по закон да публикува възнагражденията на управителните си органи. ЗАЩО НЕ Е НАПРАВЕНО?
2. По същата причина е длъжна да публикува има ли и какви възнаграждения на членовете на настоятелството. ЗАЩО НЕ Е НАПРАВЕНО? Още повече, че там виждам имената на ръководен банков служител от ING Bank и на партньор от ПрайсУотърхаус. Като знам колко пунктуално тези дружества водят своите отчети, те поне би трябвало да знаят как трябва да изглежда отчет. 
3. Няма разбивка на целевите дарения- колко са, за какво са, каква част е използвана за съответната година и каква част се прехвърля. Оттам и цялото разминаване на числата в ГФО. 
4. Одитният доклад е проформа и не отговаря на добрите практики. Например виждам "концесии, патенти, лицензии, търговски марки, програмни"  за 415 хил.лв. за 2021, а в 2020 са само 7 хил.лв. Какво е това? Софтуер? Патент? Лиценз? В паричния поток никъде не личи такава инвестиция. Един добър одит би трябвало да отговори на това. 
Сигурно ще имам и още въпроси. 
И да уточня: по никакъв начин не коментирам дейността на фондацията. Не е моя работа, не разбирам от това. Вероятно са добри, след като са толкова години в този тип дейност. Коментирам само отчетността им, която считам за лоша по начина, по който е отразена в ГФО, Одитния доклад и Доклада за дейността.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.