Две думи по темата за новините на украински език от Кошлуков

Две думи по темата за новините на украински език от Кошлуков
22-06-2023г.
0
Гост-автор

Две думи по темата за новините на украински език:

БНТ излъчва новини на турски( видео в ефир и сайт), на украински( видео в сайта ни) и на английски( само текст). 

Предстои да пуснем новини на сръбски, английски и румънски( видео в сайта ни), вероятно и на още езици по-късно. Радио България има новини в сайта си(само текст) на всички тези езици, плюс немски, руски, гръцки, испански и други, без украински. 

Идеята за новини на тези езици е ясна, според мен. 

От една страна нашите български общности в чужбина да могат да гледат новините и на местния език, а от друга - чуждоезичните групи от хора в страната, както и съседите ни,  да се запознаят по-добре с нашия живот. 

Надявам се, че това помага за интеграцията им, за разбирането и опознаването между съседите, за разпространението и утвърждаването на информация за родината ни, а в крайна сметка и за престижа ни като народ. Това са нашите новини, на други езици. По-добре да чуят от нас, отколкото от съмнителни източници. И ние да чуем нашите сънародници, останали извън територията на страната.

БНТ е обществена телевизия, отразяваме всички гледни точки, нямаме политически пристрастия и даваме думата на всички участници в обществения живот. 

Позициите за и против Русия, Украйна, войната, джендър-идеологията, както и всички останали линии на остро разделение в общественото мнение ще продължат да намират място в нашия ефир. Ние отразяваме новините, не ги създаваме.
И да, ще имаме и новини на руски. Общността на рускоговорящите в България е голяма, те имат нужда да знаят какво става в родината ни.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.