Здравната система в Газа е "на колене", предупреди шефът на СЗО

Здравната система в Газа е
11-11-2023г.
0
Лентата

Здравната система в ивицата Газа е "на колене", предупреди днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Франс прес.

В изказване пред Съвета за сигурност на ООН Тедрос изтъкна, че половината от 36-те болници в палестинската територия вече изобщо не функционират.

"Невъзможно е да бъде описана ситуацията на място: болнични коридори, пълни с ранени, болни и умиращи хора, препълнени морги, операции без упойка, десетки хиляди хора, намерили убежище в болници", обобщи шефът на СЗО. Той посочи, че от началото на войната, предизвикана от нападението на "Хамас" на израелска територия на 7 октомври, са били извършени "повече от 250 атаки" срещу здравни заведения в Газа и на окупирания Западен бряг и 25 в Израел.

Тедрос призова за увеличаване на хуманитарната помощ за Газа през граничния пункт с Египет "Рафах", както и за прекратяване на огъня. В същото време той осъди "варварските атаки" на "Хамас" в Израел и поиска от палестинското ислямистко движение да освободи заложниците, които взе на 7 октомври.

"Разбирам през какво преминават децата в Газа, защото аз преживях същото, когато бях дете", отбеляза генералният директор на СЗО, който е родом от северния етиопски щат Тигре, станал арена на кръвопролитен конфликт. Той си спомни за "звука от свистенето на куршумите и снарядите, миризмата на дим след попадение, трасиращите куршуми през нощта, страхът, страданието".

Тедрос призова също за реформиране на Съвета за сигурност на ООН, който не може да излезе с единна позиция от началото на войната поради дълбоки разделения, най-вече между постоянните си членове. "Аз смятам, че Съветът за сигурност отдавна вече не изпълнява ролята, за която е създаден" - да поддържа глобалния "мир и сигурност", аргументира се той.

Директорът на Палестинския Червен полумесец Маруан Джилани, който говори чрез видеовръзка, призова членовете на Съвета за сигурност да "направят всичко възможно, за да предотвратят нови смъртни случаи и по-нататъшно страдание". Той по-конкретно осъди ситуацията в болницата "Ал Кудс" в град Газа, която според Палестинския червен полумесец е била обстрелвана днес от елитни израелски войници.

Заседанието на Съвета за сигурност започна с минута мълчание в памет на жертвите при нападенията на "Хамас" в Израел, които по последни данни са 1200, на убитите в ивицата Газа цивилни, които са над 11 хиляди според министерството на здравеопазването на контролираната от ислямисткото движение палестинска територия, както и на загиналите журналисти и служители на ООН.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.