Правителството и желанието му да обложи с данък дори бакшишите

Правителството и желанието му да обложи с данък дори бакшишите
10-11-2023г.
0
Лентата

Сервитьори и бармани ще трябва да плащат данък върху бакшишите, които получават. Това става ясно от окончателния вариант на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, внесен от Министерския съвет в Народното събрание.

Новият текст предвижда в облагаемия доход да се включват „всички предварително неопределени допълнителни парични плащания“, или иначе казано – всички бакшиши.

По този начин се очаква да бъде постигната по-голяма данъчна прозрачност относно доходите, дължимите данъци и задължителните осигурителни вноски, се посочва в мотивите към предложението.

От ресторантьорския бранш обаче категорично не са съгласни с промените и казват, че не са те хората, които трябва да запълнят очертаващата се голяма „дупка“ в бюджета.

С нищо от предложенията на Асен Василев не сме съгласни. Нищо не разбира от нашия сектор. Аз не мога да знам един сервитьор какъв бакшиш е взел, няма механизъм, по който това да се следи“, каза за Economic.bg Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

Припомняме, че в от началото на тази година Румъния въведе 10% данък върху бакшиша. Съгласно закона икономическите оператори са задължени да връчат на клиента сметка преди издаването на касовия бон, в която клиентът може да избере размер на бакшиша между 0 и 15 процента от стойността на консумацията.

Според Алибегов обаче подобно нещо не е приложимо в България.

Механизмът, по който собствениците на заведенията могат да следят бакшишите, е той да е част от сметката. Тогава обаче никой няма да е доволен. Това не е приложимо в България“, казва той.

Алибегов добавя, че не може да разбере защо финансовият министър приема всеки ден закон, свързан с техния бранш – „знаем, че има дупка в бюджета, но защо ние трябва да я пълним?“

Всички данъчни промени, предложени от финансовото министерство, бяха одобрени на извънредно заседание в понеделник – когато ролята на министър-председател изпълняваше Асен Василев. Те бяха входирани веднага в Народното събрание. Целта беше да се гласуват още тази седмица в ресорната комисия. Заседанието за нея беше насрочено за утре, 9 ноември, но от информация сайта на парламента става ясно, че е отменено.

Източник: economic.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.