Латвийският парламент узакони еднополовите партньорства

Латвийският парламент узакони еднополовите партньорства
10-11-2023г.
0
Лентата

Парламентът на Латвия одобри днес законопроект, разрешаващ на еднополовите двойки да сключват граждански съюзи, като им осигури признаване пред закона, макар и с по-малко права от тези на женените двойки, предаде Ройтерс.

Хомосексуалността продължава да бъде спорна тема в Латвия, където през 2005 г. депутатите приеха промяна в конституцията, дефинираща брака като съюз само между мъж и жена. Новото законодателство, което се очаква да влезе в сила в средата на следващата година, позволява на еднополовите двойки да регистрират партньорството си при нотариус. То ще даде на партньорите в такъв съюз правото да се посещават един друг в болница, както и да ползват някои данъчни и социалноосигурителни облекчения, отбелязва Ройтерс.

Каспарс Залитис, активист за правата на хомосексуалистите, обаче заяви, че еднополовите двойки все още няма да могат да осиновяват деца и ще продължат да се сблъскват с проблеми, свързани с наследяването.

"Това е едно чудесно начало. Латвия (вече) не е сред шестте страни от ЕС, които не признават еднополовите двойки", каза Залитис.

През май латвийският парламент избра президента Едгарс Ринкевичс за първия открито хомосексуален държавен глава в Европейския съюз, въпреки че 45% от латвийците заявиха в проучване на Евробарометър от 2019 г., че не биха се чувствали комфортно, ако високопоставен представител на страната е хомосексуален или бисексуален.

Според анкетата 54 % от латвийците се чувстват неудобно да имат хомосексуални или бисексуални колеги, а според изследване на Глобсек от тази година само 40 % от жителите на страната подкрепят еднополовите двойки да получат право на брак.

Министърката на правосъдието Инесе Либиня Егнере заяви, че парламентът не възнамерява да предостави на партньорите в граждански съюз права, равни с тези на семейните двойки.

"Признаваме, че има семейства, които не са сключили брак, и това е начинът, по който те могат да регистрират връзката си", каза тя пред Ройтерс. "Политическата воля е да има наистина специфичен вид регистрирано партньорство", допълни Егнере.

През 2020 г. най-висшият латвийски съд постанови, че страната трябва да признае семействата, които не са сключили брак, и 46 еднополови двойки успешно подадоха молби до съда да бъдат признати на практика за семейства, съобщи обществената телевизия Ел Ес Ем.

Съседна Естония узакони еднополовите бракове през юни, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.