ЕС приема оспорван закон за възстановяване на природата

ЕС приема оспорван закон за възстановяване на природата
10-11-2023г.
0
Лентата

Европейският съюз постигна съгласие в четвъртък да приеме оспорван закон за възстановяване на деградиралите природни екосистеми, спасявайки мерките, които някои законодатели се стремяха да отстранят, предаде Ройтерс.

Преговарящите от страните от ЕС и Европейския парламент постигнаха споразумение късно вечерта в четвъртък, съобщи парламентът в в изявление.

Сега закона ще бъде представено на Европейския парламент и страните от ЕС за окончателно одобрение.

Законът ще изисква от страните да въведат мерки за възстановяване на природата, която обхваща 20 % от сухоземните и морските територии на ЕС, до 2030 г.
Целта е да се обърне тенденцията на намаляване на природните ресурси в Европа, 81 % от които са в лошо състояние.

Сделката е компромис, постигнат след месеци на политически кампании, които разкриха дълбоки различия между държавите от ЕС и законодателите по отношение на екологичните мерки.

По време на преговорите някои правителства предупредиха, че Европа налага твърде много екологични закони на промишлеността, докато десноцентристките законодатели на ЕС водеха кампания за премахване на закона с аргумента, че той ще навреди на земеделските производители.

Но Брюксел и някои законодатели се бориха за запазване на закона, твърдейки, че са необходими решителни действия, за да се спре рязкото намаляване на биоразнообразието в ЕС.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.