Делян Пеевски: Митрофанова се държи нагло и арогантно, няма да останем безучастни

Делян Пеевски: Митрофанова се държи нагло и арогантно, няма да останем безучастни
11-11-2023г.
0
Лентата

"Днес бяхме свидетели на арогантно и нагло поведение от представител на чужда държава – руския посланик Митрофанова. Представител на чужда държава, който си позволява да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата държава и нейните държавни органи и да поставя под въпрос способността на институциите да защитят интересите на българските граждани, да назидава и разпорежда."

Това заяви в специална позиция председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Като политици не можем да останем безучастни към опитите България да бъде отклонена от посоката, която пое преди 34 години, категоричен е той.

"Този имперски стил на действие е неприемлив и призоваваме настоятелно министъра на регионалното развитие и благоустройството незабавно да заведе дело за собствеността на храма, тъй като има събрани безспорни доказателства за това, че църквата „Св. Николай Мирликийски – Чудотворец“ е българска. Единствено като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес.

Отново напомняме, че няма да допуснем про-Путин агенти да заключват български православни храмове. Църквата е на миряните, на българските християни", се казва още в документа.

"В евроатлантическа България не може да се допусне вмешателства, които ощетяват хората и застрашават демокрацията.

Още веднъж настояваме Народното събрание с голямо мнозинство да отнеме дерогацията на „Лукойл“, защото това само ощетява българските граждани и бизнеси и финансира войната в Украйна.

Отношението на парламентарните партии към тези въпроси ще е тест за тяхната ценностна ориентация – евроатлантизма или пропутинизма. Ние от ДПС винаги сме отстоявали неотклонно евроатлантизма на България", се казва още в позицията на Пеевски.

Източник: Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.