Процесът срещу петимата българи, обвинени във Великобритания в шпионаж в полза на Русия, започва догодина

Процесът срещу петимата българи, обвинени във Великобритания в шпионаж в полза на Русия, започва догодина
11-11-2023г.
0
Лентата

Процесът срещу петимата българи, обвинени, че са били част от руска шпионска мрежа във Великобритания, ще започне догодина, съобщи съдия от лондонския съд "Олд Бейли", цитиран от Ройтерс.

Тримата мъже и двете жени са обвинени, че между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г. са участвали в заговор за "събиране на сведения, предназначени да бъдат от пряка или косвена полза за врага, за да се навреди на сигурността и интересите на държавата".

Орлин Русев, 45-годишен, Бисер Джамбазов, на 42, Катрин Иванова, 32-годишна, Иван Стоянов (31) и Ваня Габерова (29), всички те български граждани, които са живели в Лондон и Норфолк, бяха арестувани през февруари тази година от полицейските сили за борба с тероризма.

Днес те се явиха в "Олд Бейли" по видеовръзка само за да потвърдят самоличността си.

Съдия Джереми Бейкър постанови, че друго дело, подсъдими по което са Русев, Джамбазов и Иванова – обвинени и в престъпления, свързани с документи за самоличност – трябва да бъде гледано по същото време, когато се гледа и това за шпионската конспирация.

Съдията засега насрочи първо заседание по делото за октомври 2024 г. Очаква се то да продължи около четири месеца.

Според прокуратурата петимата обвиняеми са били част от организирана мрежа, която е извършвала наблюдение и вражеска дейност в полза на Русия по отношение на конкретни цели, включително за потенциални отвличания, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.