За това ли ги ручахме жабетата?

За това ли ги ручахме жабетата?
22-06-2023г.
0
Гост-автор

Провокиран от всичко, което се случи покрай Милена, реших да припомня някои неща:

1. По време на "развития социализъм" сред комсомолския актив беше много модерно да се пускат доноси срещу всички "врагове на народа" и "противници на социалистическия строй".
А думичката "донос" идва от израза "Донасям до вашето внимание". По онова време Павлик Морозов (дете, издало на "прогресивните власти" собствения си баща) беше един от комсомолските символи. 

2. Субектите на донос бяха децата носещи дънки, слушащи рок, подиграващи се на "тъпите комосмолци", абе накратко "изповядващите западни ценности".

3. Низвергнатите висяхме на Кравай, 14-та, Синьото. Пиехме бира, ебавахме се с отрядниците и с комсомолския актив. Прекарвахме дните си в ДПС /Детската педагогическа стая/, а нощите в районните или на ул. Ветрушка. Майор Пешо от 6-то, Мечкарски от 4-то, Колев от Люлинското, Димов от 3-то и останалите знайни и незнайни ченгета се опитваха да ни набият соцценостите, ползвайки палки, пръчки и торбички с пясък. 

4. В същото време комсомолските активисти участваха в мероприятия по утвърждаване на социалистическите ценности. Пишеха доклади и доноси. Градяха развитото социалистическо общество. Бдяха зорко за опазването на морала. И най-важното - гордееха се, че са "прогресивно настроени" и че със своите действия "бранят социализма от враговете му".

Прескачаме 35 години напред и какво виждаме:

1. Бившите комсомолски активисти и техните "наследници" са прегърнали "западно - европейските ценности". Репортват постове и профили в социалните мрежи. Бранят идеите за "диверситет", "полово самоопределение", "мултикултурализъм", "толерантност към всички полове и различните им проявления" и т.н.

2. Гордеят се и се хвалят колко са подли и колко добре са се справили с "налагане на демокрацията". 
Самите идеи да се "налага демокрация" и "да смачкаш всички нетолерантни" граничат с абсурда и тоталната шизофрения, точно както и идеята за въоръжена борба за мир от времената на зрелия социализъм.

3. А дъртите вече "врагове на народа" седим, пием си бирата и се чудим "за това ли ги ручахме жабетата" и ядяхме бой по онова време.

Май пак трябва да подготвя бойната прическа и да започна да посещавам наследниците на знайните и незнайни служители на районните.

Автор: В. Василев

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.