ЗА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО

ЗА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО
17-12-2022г.
0
Ружа Райчева

Бях блокирана в продължение на 3 дни от Фейсбук, защото написах това, което аз и много други хора мислим, но не ни дават да го казваме (качвам скрийншот, понеже ми свалиха публикацията). 

Написах, че това да казваш “героите от Азов” е като да казваш… “героите от **”. Айде докладвайте ме пак, ентусиасти, славещи Азов и носещи тениски с тях, все едно са търговска марка. 

Мой бивш колега журналист даже написа под тази публикация как съм се била “излагала с руска пропаганда”. 

Немили и недраги - не всичко, което не съвпада с вашето мнение и възхита от тези, в действителност, нацисти (азовци), е руска пропаганда.

Тези, които мислите, че Азовци са герои и сигурно сънувате как ще им издигнем паметник в центъра на София  - откога само вие имате право да говорите и откога имате авторско право върху истината? Вие се излагате, не аз, защото имам смелостта да кажа какво мисля, колкото и да ме плюете, да ми скачате и да ме докладвате. 

Излагат се тези, които сляпо плямпат за четирихилядници по модела на Лена Б. и раздават присъди без да мислят (впрочем ето ви поне една заслуга на ПП - вкараха кенсъл културата в България с 200). Тези, които смятат, че истината е една, а всичко друго е черен Мордор и те натискат да мислиш като тях, а когато се осмелиш да кажеш нещо различно - те заклеймяват (канселират). 

В югоизточна Украйна от 2014 г. насам руското население преживява какви ли не зверства от Азовци и подобните на тях изроди. Лично познавам много украинци и руснаци, живеещи в района, както и техни роднини в Русия, които ми разказват за какви ли не кошмари, още преди да почне войната. Преди да кажете какъв кошамрен путинист съм - не подкрепям Путин, нито руската държава. Но руснаците са много повече от Путин и държавата си. 

Уморих се да слушам как разни озлобели хора словоблудстват от безопасно разстояние и още повече - чувстват се длъжни да морализаторстват и поучават позволяващите си да мислим нюансирано със заучени кухи фрази, наричайки това, с което не са съгласни - пропаганда. В психологията си има термин за това - обвиняваш другия в това, което ти самият правиш.

Защото да се кичиш с aзовците и да ги славиш като герои е точно това - кичене с украинска пропаганда (надявам се поне да сте наясно, че съществува и такова нещо като украинска пропаганда, не само руска). 

Да се кичите с aзовците е като да си слагате онзи знак за нашивка на ръкава, който плаши хората с историческа памет до ден днешен и им напомня за най-страшната война, което човечеството е виждало.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.