Йотова за териториалните планове: Не отговарят на Механизма за солидарен преход

Йотова за териториалните планове: Не отговарят на Механизма за солидарен преход
06-10-2023г.
0
Лентата

За съжаление, териториалните планове, които са изпратени на Европейската комисия не отговарят на Механизма за солидарен преход. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, по повод подготвяния вот на недоверие към правителството за политиката в сектор „Енергетика“.

Тя участва в откриването на националната научна конференция „Отец Неофит Рилски – духовност, просвета, култура“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, предава БТА. 

„Не отговарят, защото с големи букви в този механизъм, който беше приет 2020 г., беше записано, че в плавния преход, който ще бъде подпомогнат с доста сериозни финансови средства от страна на Европейския съюз, нито един работник и нито един регион, забележете, няма да бъде изоставен“, заяви Йотова.

По думите ѝ плановете, които България изпрати, не отговарят на това най-важно условие. 

„Много са трудни преговорите с ЕК и тя много трудно се отказва от нещо, която самата държава член вече е потвърдила веднъж. Надявам се някой от условията да бъдат предоговорени и се надявам някои от малките и средните предприятия да могат да работят с европейските средства“, допълни Йотова. Тя заяви, че териториалните ни планове, изпратени до Брюксел не отговарят по 3 показателя:

„ Първо – ние все още не можем да видим в изпратеното предложение заместващи мощности, за да се гарантира стабилността на електроенергията.

Второ - мощностите, които осигуряват балансите за енергийна сигурност, са не само за страната ни, но и за целия регион.

Трето - така нареченият социален пакет – какво се обещава, как ще се изпълни, как се гарантират 4000 работни места? Как ще направим така, че хората да не излязат от Старозагорско, Пернишко и Кюстендилско“, заяви още вицепрезидентът.

"Дали ще има вот на недоверие или не, това решават колегите в Народното събрание", коментира вицепрезидентът и уточни, че не е имала възможност да се запознае с мотивите за внасянето на вот на недоверие.

„Но вероятно ще има такава дискусия, която ще завърши с гласуване, такава каквато е процедурата“, каза Илияна Йотова.

"По-важен въпрос от вота на недоверие е това доколко и как държавата ще успее да помогне на българските енергетици и миньори. Смятам, че това е наша обща отговорност", изтъкна вицепрезидентът.

Източници: БНР, novini.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.