Патриарх Кирил уведоми патриарх Неофит, че скоро ще назначи нов предстоятел на Руската църква

Патриарх Кирил уведоми патриарх Неофит, че скоро ще назначи нов предстоятел на Руската църква
04-10-2023г.
0
Лентата

Автор: Отдел за международни връзки към Московската патриаршия

Политическите сили, зад които стои врагът на човешкия род, няма да успеят да разрушат вековните връзки на любов и братство в Христа, се казва в обръщението на руския патриарх Кирил към българския патриарх Неофит.

Във връзка с депортирането от България на архимандрит Васиан (Змеев), настоятел на Руската православна църква в София, както и на нейния секретар и служители, на 21 септември 2023 г., под предлог "заплаха за държавната сигурност", дейността на Подворието е временно преустановена, а църквата е затворена. През следващите дни много православни християни дойдоха да се помолят пред заключените врати на руската църква, а жителите на българската столица оставиха цветя и бележки на улицата в близост до храма в знак на протест срещу полицейските действия на българските власти.

В обръщението си към Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Софийският митрополит Неофит изразиха загриженост от спирането на литургичния живот в храма "Свети Николай" в София.

В писмото си-отговор Предстоятелят на Руската православна църква отбелязва безпрецедентността в най-новата история на решението на българските власти и изразява дълбоко съжаление за прилагането на унизителни и дискриминационни мерки срещу духовенството с очевидната цел да се накърнят приятелските отношения между братските народи и сестринските църкви. Негово Светейшество Патриархът определи действията на българските държавни власти като недружелюбен и несправедлив акт срещу Руската православна църква "Подворие", като същевременно подчерта постоянната готовност на Московската патриаршия да продължи да оказва съдействие на представителя на Българския патриарх при Московския патриаршески престол в служенето за благото на двете Църкви и увери в непрекъснатата подкрепа за дейността на Българската църква "Подворие" в Москва.

Споделяйки загрижеността на Негово Светейшество патриарх Неофит за временното преустановяване на богослуженията и затварянето на църквата "Свети Николай", изразявайки съчувствие към нейните енориаши и благочестивите жители на София, които скърбят за невъзможността да я посетят и да се помолят на гроба на свети Серафим, архиепископ Богучарски, Негово Светейшество патриарх Кирил посочи, че пълната отговорност за преустановяването на дейността на Подворието носят тези, които са взели решението да депортират неговия ректор и персонал.

Предстоятелят на Руската православна църква уведоми Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит, че Светият синод на Московската патриаршия скоро ще назначи нов предстоятел, за да може вратите на руското Подворие да бъдат отворени възможно най-скоро. Писмото съдържа и молба за съдействие на духовника при предстоящото му заселване в София.

В заключение на своето послание Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изрази увереност, че политическите сили, зад които стои врагът на човешкия род, няма да успеят да разрушат вековните връзки на любов и братство в Христа, които са в основата на сътрудничеството между Руската и Българската православна църква.

Източник: mospat.ru/Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.