"Блумбърг": Германия отваря спрените въглищни централи, за да гарантира осветлението

04-10-2023г.
0
Лентата

Автор: Петра Сорж, bloombergtv.bg 

Германия ще върне в строя няколко спрени въглищни електроцентрали тази зима, за да гарантира, че най-голямата икономика в Европа може да запази осветлението при пик на търсенето.

Според съобщение на Министерството на икономиката в сряда кабинетът е приел заповед, с която се разрешава подновяването на дейността на централите, собственост на RWE AG и LEAG. Този ход би трябва да помогне за икономията на газ и да предотврати недостига на доставки през предстоящия отоплителен сезон, се казва в съобщението.

Миналогодишната енергийна криза принуди страната да използва повече въглища за производството на електроенергия, след като Русия ограничи доставките на газ по тръбопроводите за страната. Постепенното спиране на последните останали ядрени реактори в Германия през пролетта ще ограничи още повече доставките на електроенергия тази зима, което ще я постави в потенциално затруднено положение без допълнителна подкрепа.

Възобновяването на работата на въглищните централи рискува да увеличи емисиите на въглероден диоксид в момент, когато страната се опитва да се приближи към цените си в областта на климата. Правителството е в процес на изграждане на допълнителна инфраструктура за втечнен природен газ, за да запълни недостига на електроенергия, и планира да изгради нови газови централи, които по-късно могат да бъдат преобразувани във водородни.

Централите в Германия изгарят повече въглища след пандемията/Емисиите на въглероден диоксид причинени от енергийния сектор в милиони тонове

От Министерството на икономиката заявиха, че решението не засяга целите на Германия в областта на климата и целта да се откаже от въглищата през 2030 г. вместо през 2035 г. То обеща да направи оценка на допълнителните въглеродни емисии, причинени от повторното включване на въглищните централи и да предложи компенсаторни мерки до следващото лято.

Кабинетът прие и редица мерки в областта на климата, които трябва да помогнат на страната да се доближи до целта си за намаляване на емисиите с 65% до края на десетилетието в сравнение с нивата от 1990 г.

Решението за тази зима засяга два въглищни блока от централата Niederaußem на RWE- блоковете E и F, както и блок C на централата Neurath. В източната част на страната се очаква LEAG да пусне отново в експлоатация блоковете E и F на своята централа за лигнитни въглища Jaenschwalde. Съоръженията работеха през миналата зима, през юли бяха поставени в режим готовност и сега могат да бъдат напълно активирани най-късно до март 2024 г.

Отделно все още не е взето решение за удължаване на експлоатацията на два блока на RWE на лигнитни въглища – Neurath D и E – до пролетта на 2025 г.

Източник: Блумбърг

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.