Миньорите решиха: Блокадата на магистрала "Тракия" остава

Миньорите решиха: Блокадата на магистрала
04-10-2023г.
0
Лентата

Блокадата на магистрала "Тракия" остава, решиха протестиращите миньори. Новината дойде на фона на решението на енергетиците от "Струма" да прекратят протестните си действия, тъй като са доволни от приетото в парламента споразумение, което според тях ще гарантира бъдещето на региона и ТЕЦ "Бобов дол" ще продължи да работи, без да бъдат съкращавани служители, предава БТА.

Колегите им от "Тракия" обаче ги обвиниха в предателство и отказаха да освободят движението край Стара Загора.

С възгласи "Победа" енергетиците, блокирали АМ "Струма" приеха гласуваното в парламента споразумение и се подготвиха да освободят пътя.

"Ние сме на свободния пазар, така че щом от над 10 години ние работим и се издържаме и получаваме заплати, значи има бъдеще този ТЕЦ", каза Ивайло Димитов от КТ "Подкрепа" в ТЕЦ "Бобов дол".

Повечето протестиращи от Бобов дол, Дупница и Перник одобряват точките, договорени вчера.

"Оттук нататък е бъдещото развитие на ТЕЦ "Бобов дол", тъй като тогава, когато той беше попаднал в териториалните планове с намаляване на мощности, в първия момент със закриване на основната дейност, всичко това беше невъзможно", каза Йорданка Германова, КТ "Подкрепа" - Дупница.

Протестиращите миньори на АМ "Тракия" обаче обвиниха колегите си, подкрепили споразумението, в липса на солидарност.

"Най–лошото е, че ни излъгаха колегите. Тръгнахме заедно да стачкуваме и от един път ни излъгаха. Някои хора подписаха и дотам. Най – вероятно нещо са получили, никой няма да каже какво е получил", смята Щерю Щерев от рудник "Трояново".

Възобновяването на работата на въглищните централи рискува да увеличи емисиите на въглероден диоксид в момент, когато страната се опитва да се приближи към цените си в областта на климата. Правителството е в процес на изграждане на допълнителна инфраструктура за втечнен природен газ, за да запълни недостига на електроенергия, и планира да изгради нови газови централи, които по-късно могат да бъдат преобразувани във водородни.

"Беше извършено поредното предателство от собствените ни колеги. Бяхме предадени в буквалния смисъл. Колко решения има НС и нито едно от тях не е изпълнено. Има решения от преди 2 години, че и повече. Не се изпълняват. Това ще бъде поредното", заяви Бисер Бинев, КТ "Подкрепа".

На блокадата край Стара Загора дойдоха и представители на ръководството на минния комплекс и призоваха за сваляне на блокадите.

"Аз призовавам за водене на диалог, търсене на решение и постигане на такова. Със сигурност всички искаме хората да се приберат в домовете си", коментира Илза Чинкова, изпълнителен директор на "Мини Марица Изток".

Протестиращите обаче останаха непреклонни. Исканията им вече получиха подкрепа и от други браншови организации, сред които Синдикатът на железничарите към КНСБ.

Източник: "Труд"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.