Путин: Не е имало външно въздействие върху самолета с Пригожин, в телата на загиналите са намерени парчета от ръчни гранати

Путин: Не е имало външно въздействие върху самолета с Пригожин, в телата на загиналите са намерени парчета от ръчни гранати
05-10-2023г.
0
Лентата

Не е имало външно въздействие върху самолета, в който загина създателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, в телата на загиналите са намерени парчета от ръчни гранати, заяви на годишната среща на международния дискусионен клуб "Валдай" днес в Сочи руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Путин намекна, че катастрофата, при която на 23 август загинаха Пригожин и спътниците му в частен самолет "Ембрайер" в Тверска област, е предизвикана от ръчни гранати, взривили се вътре в машината, а не от ракетна атака. Загинаха десет души, сред които двама от високопоставените приближени на собственика на ЧВК "Вагнер", отбелязва Ройтерс.

"Знам, че вероятно във въздуха остава да витае въпросът какво се случи с ръководството на компанията. Знаем за авиокатастрофата, ръководителят на Следствения комитет (Александър Бастрикин) ми докладва буквално дни след това. В телата на загиналите в катастрофата са открити парчета от ръчни гранати. Не е имало външно въздействие, това вече е установен факт - резултат от експертизата, направена от Следствения комитет на Русия", каза Путин.

Той допълни, че не е имало изследване за наличието на алкохол и наркотици в телата на загиналите, макар да е трябвало да бъде направена подобна експертиза. "За съжаление такова изследване не се направи, макар и да знаем, че след определени събития в централата на компанията в Санкт Петербург бяха намерени не само 10 милиарда рубли, но и пет килограма кокаин. По мое мнение такова изследване трябваше да бъде извършено. Ето, каквото се знае, ви го казах. Искам да ви кажа, че попитах председателя на Следствения комитет дали мога да говоря. Той ми каза, че мога, защото има установен факт", заяви президентът.

Ройтерс отбелязва, че следователите по случая с авиокатастрофата все още не са направили публично изявление. Агенцията посочва, че бунтът на Пригожин от 23-24 юни тази година е бил най-голямото изпитание за Путин от идването му на власт през 1999 г.  

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.