Путин: Историята на Запада е хроника на експанзия и ограбване на цялата планета. Потъркайте си очите, тази епоха отмина и никога няма да се върне

Путин: Историята на Запада е хроника на експанзия и ограбване на цялата планета. Потъркайте си очите, тази епоха отмина и никога няма да се върне
05-10-2023г.
0
Лентата

Неведнъж съм казвал, че не ние започнахме така наречената "война в Украйна". Напротив, ние се опитваме да я прекратим. Не ние организирахме държавния преврат в Киев през 2014 г., не ние организирахме държавен преврат, нито сплашвахме жителите на Крим и Севастопол с вдъхновено от нацистите етническо прочистване. Не се опитвахме да принудим Донбас да се подчини чрез обстрел и бомбардировки. Не заплашвахме да убием онези, които искат да говорят на родния си език. Вижте, всички тук са информирани и грамотни хора. Добре е да се "промиват мозъците" на милиони хора, които възприемат реалната действителност от средствата за масова информация. Но вие знаете какво се случи: в продължение на девет години те бомбардираха, стреляха, използваха танкове. Срещу Донбас беше разгърната война, истинска война. И никой не преброи загиналите деца в Донбас. Никой в другите страни, особено на Запад, не плака за загиналите. Това каза руският президент Владимир Путин пред двайстото издание на Валдайския форум.

Според Путин основната причина за действията на Запада е неговата арогантност и могъщество, постигнато чрез ограбване на цялата планета. Според него историята на Запада по същество е хроника на безкрайната експанзия. Западното влияние в света представлява огромна военно-финансова пирамида и винаги се нуждае от ново "гориво", за да се поддържа - природни, технологични, човешки ресурси, принадлежащи на други. Следователно Западът просто не може да спре и не е имал намерение да го направи. Нашите аргументи, увещания, призиви към разума, предложения просто бяха игнорирани.

Владимир Путин отбеляза че, на Запад сякаш са забравили, че съществуват такива понятия като разумна сдържаност, компромис, готовност да отстъпиш от нещо в името на постигането на приемлив за всички резултат. Не, те са буквално обсебени от едно единствено нещо: да продадат интересите си тук и сега, на всяка цена. Ако това е техният избор, нека да видим какво ще се случи.

Ето какво още каза президентът на Русия, цитиран от РИА Новости:

Задачите, които стоят пред нас, са свързани основно с изграждането на нов свят. В определящите етапи отговорността на интелектуалците е изключително голяма.

Украинската криза не е териториален конфликт. Имаме огромни територии, които да усвояваме - Сибир, Източен Сибир и Далечния изток, които трябва да развиваме.

Нашите контрагенти на Запад изгубиха чувството за реалност и прекрачиха всички възможни граници, напразно. Опитват се да изградят образа на враг от всеки, който не е готов сляпо да следва западните елити.

САЩ налагат на Европа своята икономическа линия, опитват се да заменят законите с някакви правила, това са "някакви глупости" и "безсмислици". "През цялото време звучи: "Вие трябва, вие сте длъжни, сериозно ви предупреждаваме". Кои изобщо сте вие? Какво право имате да предупреждавате? Избършете си очите, епохата на колониалното управление отдавна е приключила".

Нашето разбиране за цивилизация е различно. Има много цивилизации и нито една от тях не е по-добра от друга. Основните качества на държавата цивилизация са разнообразието и самодостатъчността. Съвременният свят е чужд на унификацията, всяка държава иска да развива свой собствен път. Все повече държави осъзнават своите интереси и потребности, своята идентичност.

Западът е забравил какво е компромис, той иска да продаде интересите си на всяка цена - да видим какво ще стане.
Русия е готова за конструктивно сътрудничество с всички страни, но и за твърдо противопоставяне на тези, които са "привърженици на диктатурата".

Фразата "Русия не свършва никъде" има цивилизационен характер, цивилизацията - това преди всичко са хората. "Не знам коя цивилизация защитават тези от другата страна на фронтовата линия в Украйна, ние защитаваме своите традиции, култура и хора"

САЩ в крайна сметка ще преодолеят задръжките в подкрепата за Украйна, дължащи се на бюджетни проблеми: "ще се намерят пари, ще се напечатат още".

Цялата реч на Путин пред Клуб "Валдай":

Уважаеми участници в пленарната сесия! Колеги, дами и господа!

Имам удоволствието да приветствам всички вас в Сочи за двадесетата годишна среща на Международния дискусионен клуб "Валдай".

Нашият, или по-скоро вашият, форум, който традиционно събира политици и учени, експерти и общественици от много страни по света, за пореден път потвърждава високия си статут на търсена и интелектуална платформа. Дискусиите във Валдай винаги отразяват най-важните процеси в световната политика на XXI век в тяхната цялост и сложност. Убеден съм, че това ще бъде така и днес - сигурно е било така и през предишните дни, когато дискутирахте помежду си - и ще продължи да бъде така и в бъдеще, защото по същество сме изправени пред задачата да изградим един нов свят. А на такива определящи етапи ролята и отговорността на интелектуалци като вас, скъпи колеги, е изключително голяма.

През годините на работа на Клуба, както в света, така и в нашата страна, както току-що беше казано, са настъпили сериозни, ако не огромни, то направо колосални промени. По исторически стандарти периодът от двадесет години не е толкова голям, не е толкова дълъг. Но когато той се пада на епохата на разрушаване на целия световен ред, времето сякаш се свива.

И мисля, че ще се съгласите, че за тези двадесет години се случиха повече събития, отколкото в други времена се случват за много, много десетилетия, и тези промени са качествени, изискват фундаментални промени в самите принципи на международните отношения.

В началото на 21-ви век всички се надяваха, че държавите и народите са научили уроците от скъпоструващата и разрушителна военно-идеологическа конфронтация през миналия век, осъзнали са нейната вредност, почувствали са крехкостта и взаимосвързаността на нашата планета и са се убедили, че глобалните проблеми на човечеството изискват съвместни действия и търсене на колективни решения. А егоизмът, самонадеяността, пренебрегването на реалните предизвикателства неминуемо ще ни доведат до задънена улица, както и до опитите на по-силните да наложат собствените си идеи и интереси на другите. Това би трябвало да е очевидно за всички - би трябвало да е, но се оказа, че не е.

Когато се срещнахме за първи път на среща на клуба преди почти двадесет години, страната ни навлизаше в нов етап от своето развитие. Русия беше преодоляла най-трудния период на възстановяване след разпадането на СССР. С цялата си енергия и добра воля се включихме в процесите на изграждане на нов, както ни се струваше, по-справедлив световен ред. Благодарение на това, че страната ни е в състояние да даде огромен принос към тях, тъй като имаме какво да предложим на нашите приятели, партньори и на целия свят. За съжаление, нашата готовност за конструктивно сътрудничество беше погрешно разбрана от някои като подчинение, като съгласие, че новият ред ще бъде изграден от онези, които се обявиха за победители в Студената война, а всъщност като признание, че Русия е готова да следва чужд път, готова е да се ръководи не от собствените си национални интереси, а от интересите на другите.

През всичките тези години многократно сме предупреждавали, че този подход не само води до задънена улица, но и е изпълнен с нарастваща заплаха от военен конфликт. Но никой не искаше да ни слуша или чува, никой не искаше да ни слуша. Арогантността на нашите така наречени партньори на Запад, знаете, просто не беше по мярка. САЩ и техните сателити бяха твърдо решени на хегемония - военна, политическа, икономическа, културна, дори морална и ценностна. Още от самото начало ни беше ясно, че опитите за установяване на монопол са обречени на неуспех. Светът е твърде сложен и разнообразен, за да бъде подчинен на една-единствена схема, дори ако зад нея стои силата, огромната мощ на Запада, натрупана през вековете на колониална политика. В края на краищата и вашите колеги - много от тях отсъстват тук, но не отричат, че просперитетът на Запада е постигнат до голяма степен чрез ограбване на колониите през вековете. Това е факт. Всъщност това ниво на развитие е постигнато чрез ограбване на цялата планета. Историята на Запада по същество е хроника на безкрайната експанзия. Западното влияние в света представлява огромна военно-финансова пирамида и винаги се нуждае от ново "гориво", за да се поддържа - природни, технологични, човешки ресурси, принадлежащи на други. Следователно Западът просто не може да спре и не е имал намерение да го направи. Нашите аргументи, увещания, призиви към разума, предложения просто бяха игнорирани.

Вече говорих за това публично - пред нашите съюзници и партньори. Имаше момент, в който аз просто предложих, че може би трябва да се присъединим и към НАТО. Но не, такава държава не е необходима в НАТО. Не. Какво друго трябва да се направи? Ние си мислехме, че вече сме си, извинете, както се казва, буржоазни. Какво друго? Вече няма идеологическа конфронтация. Какъв е проблемът? Очевидно проблемът е в геополитическите интереси и арогантното отношение към другите. Това е проблемът, арогантността.

Трябва да отговорим на все по-нарастващия военен и политически натиск. Неведнъж съм казвал, че не сме започнали така наречената "война в Украйна". Напротив, ние се опитваме да я прекратим. Не ние организирахме държавния преврат в Киев през 2014 г. - държавен преврат, кървав, антиконституционен държавен преврат. Където и да се случи, винаги веднага чуваме от всички световни медии, подчинени, на първо място, разбира се, на англосаксонския свят: това не може да се направи, невъзможно е, антидемократично е. Но тук това е възможно. Те дори назоваха парите, размера на средствата, похарчени за този преврат. Всичко е възможно.

По това време бяхме ангажирани с подкрепата на хората в Крим и Севастопол. Не сме организирали държавен преврат, нито сме сплашвали жителите на Крим и Севастопол с вдъхновено от нацистите етническо прочистване. Не се опитвахме да принудим Донбас да се подчини чрез обстрел и бомбардировки. Не заплашвахме да убием онези, които искат да говорят на родния си език. Вижте, всички тук са информирани и грамотни хора. Добре е да се "промиват мозъците" на милиони хора, които възприемат реалната действителност от средствата за масова информация. Но вие знаете какво се случи: в продължение на девет години те бомбардираха, стреляха, използваха танкове. Срещу Донбас беше разгърната война, истинска война. И никой не преброи загиналите деца в Донбас. Никой в другите страни, особено на Запад, не плака за загиналите.

Войната, започната от киевския режим с активната, пряка подкрепа на Запада, продължава вече десета година, а специалната военна операция има за цел да я спре. И ни напомня, че едностранните стъпки, независимо кой ги предприема, неизбежно ще бъдат посрещнати с ответни мерки. Както е известно, действието поражда противодействие. Така постъпва всяка отговорна държава, суверенна, независима и уважаваща себе си страна.

Всеки осъзнава, че в една международна система, в която цари произвол, в която всичко се решава от онези, които смятат, че са изключителни, безгрешни и единствено прави, всеки може да бъде ударен само защото някоя страна не харесва хегемона, който е загубил чувството си за мярка - и, трябва да добавя, чувството си за реалност.

За съжаление трябва да кажем, че нашите колеги на Запад са загубили чувството си за реалност и са преминали всички възможни граници. За нищо на света.

Украинската криза не е териториален конфликт, бих искал да подчертая това. Русия е най-голямата държава в света по отношение на територията. Ние нямаме никакви интереси по отношение на завладяването на допълнителни територии. Все още имаме Сибир, Източен Сибир и Далечния изток, които трябва да развиваме. Това не е териториален конфликт или дори установяване на регионален геополитически баланс. Въпросът е много по-широк и фундаментален: става дума за принципите, на които ще се основава новият световен ред.

Трайният мир ще бъде установен само когато всеки се чувства в безопасност, разбира, че мнението му се зачита и че в света съществува равновесие, когато никой не е в състояние да принуждава или принуждава другите да живеят и да се държат така, както желае хегемонът, дори ако това противоречи на суверенитета, истинските интереси, традициите и принципите на народите и държавите. В такава схема самото понятие за какъвто и да било суверенитет просто се отрича, изхвърля се, извинете, на боклука.

Очевидно е, че придържането към блоковите подходи, стремежът да се вкара светът в ситуация на постоянна конфронтация между "ние и те" е порочно наследство от XX век. То е продукт на западната политическа култура, поне на нейните най-агресивни проявления. Повтарям, Западът винаги се нуждае от враг - определена част от Запада, западните елити. Той се нуждае от враг, който може да се използва за обяснение на необходимостта от силови действия и експанзия. Но също така се нуждае от враг, който да поддържа вътрешния контрол в рамките на определена система на хегемона, в рамките на блокове - в рамките на НАТО или други военно-политически блокове. Има враг - всички трябва да се обединят около "шефа".

Не е наша работа как живеят другите държави. Но ние виждаме как в много от тях управляващите елити принуждават обществата да приемат норми и правила, които самите граждани - поне голяма част от тях, а в някои страни със сигурност можем да кажем, че и мнозинството от тях - не искат да приемат. Но те са принудени, като непрекъснато измислят причини за това, търсят външни виновници за нарастващите вътрешни проблеми, измислят и раздуват несъществуващи заплахи.

В същото време Русия е любима тема на такива политици. Със сигурност сме свикнали с това в исторически план. Но те се опитват да "изградят" образа на врага от всеки, който не е готов сляпо да следва тези западни елити. От всеки. В определени ситуации, в определен момент, те се опитаха да направят враг от Китайската народна република и Индия - сега те флиртуват, разбира се, ние много добре го разбираме, усещаме го и виждаме ситуацията в Азия, всичко е ясно. Искам да кажа, че индийското ръководство е независимо, много национално ориентирано. Мисля, че тези опити нямат никакъв смисъл, но въпреки това те продължават. Те се опитват да си създадат враг от арабския свят, също избирателно, опитват се да действат внимателно, но въпреки това, като цяло, всичко се свежда до това - и дори от мюсюлманите се опитват да "изградят" някаква враждебна среда. И така нататък. Всъщност всеки, който се държи самостоятелно и следва собствените си интереси, моментално се превръща в пречка за тези западни елити, която трябва да бъде отстранена.

В света се налагат изкуствени геополитически конструкции и се създават затворени блокове. Виждаме това в Европа, където от десетилетия се наблюдава стремеж към разширяване на НАТО, както и в Азиатско-тихоокеанския регион и Южна Азия, където се опитват да разрушат отворената и приобщаваща архитектура на сътрудничество. Блоковият подход, нека наречем нещата с истинските им имена, е ограничаване на правата и свободите на държавите за собственото им развитие, опит да бъдат вкарани в определена "клетка" от задължения. Това е до известна степен - и това е очевидно - отнемане на част от суверенитета, а след това - и то много често - налагане на решения в области, различни от сигурността, и най-вече в икономическата сфера, както се случва в момента между Съединените щати и Европа. Не е необходимо да обяснявам - ако го направя, ще говорим за това по-подробно в дискусията след встъпителните ми думи.

За тази цел те се опитват да заменят международното право с един "ред" - какъв "ред"? - въз основа на някакви "правила". Какви "правила", какви са тези "правила", кой ги е измислил - това изобщо не е ясно. Това са просто глупости, безсмислици. Но именно това се опитват да внушат в съзнанието на милиони хора." Трябва да живеем по правилата." Какви правила?

И като цяло, ако мога така да се изразя, нашите западни "колеги", особено тези от САЩ, не само определят произволно такива "правила", но и дават указания кой и как трябва да ги изпълнява, кой и как трябва да се държи като цяло. Всичко това се прави и казва, като правило, в откровено хаплива форма. Това е същото проявление на колониалното мислене. Непрекъснато чуваме: "Трябва да...", "Трябва да...", "Сериозно ви предупреждаваме...".

Кои сте вие, хора? Какво право имате да предупреждавате когото и да било? Това е просто невероятно. Може би е време тези, които казват такива неща, да се отърсят от високомерието си, да спрат да се държат по този начин спрямо световната общност, която прекрасно разбира своите задачи и интереси, и наистина да се отърсят от това мислене от епохата на колониалното управление? Бих искал да кажа: потъркайте си очите, тази епоха отдавна е отминала и никога няма да се върне, никога повече.

Нека кажа още: през вековете подобно поведение е довело до възпроизвеждане на едно и също нещо - големи войни, за чието оправдание са измислени различни идеологически и дори псевдоморални оправдания. Това е особено опасно днес. Човечеството разполага със средства, които, както знаем, лесно могат да унищожат цялата планета, а невероятните мащаби на манипулиране на съзнанието водят до загуба на чувството за реалност. Несъмнено е необходимо да се излезе от този омагьосан кръг, необходимо е да се потърси някакъв изход. Разбирам, скъпи приятели и колеги, че именно затова се събирате на платформата във Валдай.

В приетата тази година Концепция за външната политика на Русия нашата страна е описана като своеобразна цивилизационна държава. Тази формулировка точно и кратко отразява начина, по който ние разбираме не само собственото си развитие, но и основните принципи на световния ред, който се надяваме да извоюваме.

В нашето разбиране цивилизацията е многостранно явление. Със сигурност то е било интерпретирано по различни начини. Съществуваше и открито колониално тълкуване: има определен "цивилизован свят", който служи като модел за останалите, всички трябва да следват тези стандарти и модели, а тези, които не са съгласни - ще бъдат вкарани в "цивилизацията" с жезъла на един "просветен" господар. Тези времена, както току-що казах, са отминали и нашето разбиране за цивилизация е съвсем различно.

Първо, има много цивилизации и нито една от тях не е по-добра или по-лоша от друга. Те са равностойни като изразители на стремежите на своите култури и традиции, на своите народи. За всеки от нас това е различно. За мен например това са стремежите на нашия народ, на моя народ, от който имам щастието да бъда част.

Изтъкнати мислители по света, привърженици на цивилизационния подход, са размишлявали и продължават да размишляват върху понятието "цивилизация". Тя е многокомпонентно явление. Без да навлизаме във философски дълбини - тук може би не е мястото и времето за подобни разсъждения - нека се опитаме да го опишем във връзка с днешния ден.

Основните качества на една държава-цивилизация са разнообразието и самодостатъчността. Според мен това са двата основни компонента. Всяко обединение е чуждо на съвременния свят; всяка държава и общество искат да изработят свой собствен път на развитие. Той се основава на културата и традициите, укрепени от географията, историческия опит - древен и съвременен, и ценностите на хората. Това е сложен синтез, в процеса на който възниква своеобразна цивилизационна общност. Нейната хетерогенност и разнообразие са гаранция за устойчивост и развитие.

През вековете Русия се е формирала като страна с различни култури, религии и националности. Руската цивилизация не може да бъде сведена до един общ знаменател, но не може и да бъде разделена, защото съществува само в своята цялост - в своето духовно и културно богатство. Не е лесна задача да се съхрани силното единство на такава държава.

През вековете ние сме се изправяли пред най-трудните предизвикателства. Винаги сме ги преодолявали, понякога с цената на много усилия, но винаги сме извличали поуки за бъдещето, укрепвайки националното си единство и целостта на руската държава.

Днес този опит е наистина безценен. Светът е все по-разнообразен. Невъзможно е да се справим със сложността на процесите чрез прости методи на управление, като разчепкаме всички под един гребен, както казваме ние, както са свикнали някои държави.

Какво е много важно да се добави към това? Една наистина ефективна и силна държавна система не може да бъде наложена отвън. Тя израства естествено от цивилизационните корени на държавите и народите и в това отношение Русия е пример за това как това се случва в живота, на практика.

Цивилизационната опора е необходимо условие за успех в съвременния свят - свят, който е безпорядъчен, за съжаление, опасен и загубил ориентация. Все повече държави стигат до този извод, осъзнавайки собствените си интереси и нужди, възможности и ограничения, собствената си идентичност и степен на взаимосвързаност със заобикалящия ги свят.

Убеден съм, че човечеството не върви към раздробяване на съперничещи си сегменти, не към нова блокова конфронтация, независимо от мотивите й, не към бездушния универсализъм на новата глобализация, а напротив - светът върви към синергия на държави-цивилизации, големи пространства, общности, които осъзнават себе си като такива.

В същото време цивилизацията не е универсална конструкция, една за всички - няма такова нещо. Всяка от тях се различава от другите, всяка е културно самодостатъчна, черпейки своите идеологически и ценностни принципи от собствената си история и традиции. Уважението към самите нас произтича, разбира се, от уважението към другите, но то означава и уважение от другите. Следователно цивилизацията не налага нищо на никого, но и не позволява да бъде налагано нищо на нея самата. Ако всички се придържат към това правило, това ще осигури хармонично съжителство и творческо взаимодействие на всички участници в международните отношения.

Разбира се, отстояването на собствения цивилизационен избор е огромна отговорност. Тя е свързана с реагиране на външни посегателства, установяване на близки и конструктивни отношения с други цивилизовани общности и най-вече с поддържане на вътрешна стабилност и хармония. В края на краищата всички виждаме, че международната среда днес, както вече казах, за съжаление е едновременно нестабилна и доста агресивна.

И още нещо много важно. Разбира се, човек не трябва да предава собствената си цивилизация на никого. Това също е път към всеобщия хаос, то е неестествено и отвратително, бих казал. От своя страна ние винаги сме се опитвали и се опитваме да предложим решения, които да отчитат интересите на всички. Но нашите събеседници на Запад сякаш са забравили, че съществуват такива понятия като разумна сдържаност, компромис, готовност да отстъпиш от нещо в името на постигането на приемлив за всички резултат. Не, те са буквално обсебени от едно единствено нещо: да продадат интересите си тук и сега, на всяка цена. Ако това е техният избор, нека да видим какво ще се случи.

Парадоксът е, че утре конюнктурата може да се промени - в това е проблемът. Например, след следващите избори ще има вътрешнополитически размествания. Една държава настоява за нещо, прокарвайки действията си с всички средства, но утре има вътрешнополитически промени и със същия натиск и безцеремонност се прокарва нещо друго, понякога точно обратното.

Най-яркият пример е иранската ядрена програма. Една администрация [на САЩ] прокара едно решение, дойде друга администрация, всичко се обърна и всичко се върна назад. Как можем да работим при такива условия? Къде са насоките? На какво трябва да разчитаме? Къде са гаранциите? Това ли са самите "правила", за които ни се говори? Това са просто глупости.

Защо всичко това се случва и защо никой не се смущава от него? Защото стратегическото мислене е заменено от преследването на краткосрочен личен интерес, дори не на държави и народи, а на променящи се групи за влияние. Оттук и невероятното, според някогашните стандарти на Студената война, безотговорно поведение на политическите елити, които често са забравили и страха, и срама, и се смятат за абсолютно безгрешни.

Цивилизационният подход се противопоставя на подобни тенденции, защото се основава на фундаменталните, дългосрочни интереси на държавите и народите. Интереси, които са продиктувани не от непосредствената идеологическа конюнктура, а от целия исторически опит, от наследството на миналото, на което се основава идеята за хармонично бъдеще.

Ако всички се ръководят от това, по мое мнение в света ще има много по-малко конфликти, а методите за тяхното разрешаване ще станат много по-рационални, защото всяка цивилизация уважава, както вече казах, другите и не се опитва да променя никого според собствените си представи.

С интерес прочетох, скъпи приятели, доклада, подготвен от Клуб "Валдай" за тази среща. В него се казва, че днес всички се опитват да разберат и визуализират образа на бъдещето. Това е напълно естествено и разбираемо, особено за една интелектуална среда. В епоха на радикални промени, когато всички обичайни начини на живот се разпадат, е много важно да осъзнаем накъде вървим и какво искаме да постигнем. И, разбира се, бъдещето се създава днес, не само пред очите ни, но и с ръцете ни.

Разбира се, когато става дума за такива гигантски, невероятно сложни процеси, е трудно или почти невъзможно да се предвиди резултатът. Независимо от това какво правим всички ние, животът със сигурност ще направи и ще направи своите корекции. Но поне трябва да сме наясно към какво се стремим и какво искаме да постигнем. И Русия има такова разбиране.

Първо. Искаме да живеем в отворен, взаимосвързан свят, в който никой никога няма да се опитва да издига изкуствени бариери пред общуването на хората, творческата им реализация и просперитета им. Трябва да има среда без бариери - към това трябва да се стремим.

Второ. Искаме многообразието на света не само да бъде запазено, но и да бъде в основата на всеобщото развитие. Трябва да бъде забранено да се налага на която и да е страна или народ как трябва да живеят и да се чувстват. Само истинското културно и цивилизационно многообразие ще осигури благото на хората и баланса на интересите.

Трето. Ние сме за максимална представителност. Никой няма право и не може да управлява света вместо или от името на другите. Светът на бъдещето е свят на колективни решения, взети на нивата, на които те са най-ефективни, и от онези участници, които наистина са способни да допринесат значително за решаването на даден проблем. Не един решава от името на всички и дори не всички решават за всичко, но тези, които са пряко засегнати от даден проблем, се договарят какво да се направи и как да се направи.

Четвърто. Ние сме за универсална сигурност и траен мир, изградени върху зачитане на интересите на всички - от големите държави до малките. Основното е да освободим международните отношения от блоковия подход, от наследството на колониалната епоха и Студената война. От десетилетия говорим за неделимостта на сигурността, за това, че е невъзможно да се гарантира сигурността на едни за сметка на сигурността на други. Всъщност хармонията в тази сфера е постижима. Трябва само да загърбим гордостта и арогантността и да престанем да гледаме на другите като на "второкласни" партньори, като на изверги или диваци.

Пето. Ние сме за справедливост за всички. Епохата на експлоатация на когото и да било, казах го два пъти, е в миналото. Държавите и народите са наясно със своите интереси и възможности и са готови да разчитат на себе си - а това е овластяващо. Всеки трябва да има достъп до благата на съвременното развитие и опитите за ограничаването му за която и да е страна или народ трябва да се разглеждат като акт на агресия, точно така.

Шесто. Ние сме за равенство, за различните потенциали на различните страни. Това е абсолютно обективен фактор. Но не по-малко обективен е и фактът, че никой не е готов да се подчини, да постави интересите и нуждите си в зависимост от някой друг, и най-вече от по-богатите и по-силните.

Това не е просто естественото състояние на международната общност, а квинтесенцията на целия исторически опит на човечеството.

Това са принципите, към които искаме да се придържаме и към които приканваме всички наши приятели и колеги да се придържат.

Скъпи колеги!

Русия е била, е и ще остане един от стълбовете на световната система, готова за конструктивно сътрудничество с всички, които се стремят към мир и просперитет, готова да се противопостави решително на онези, които изповядват принципите на диктата и насилието. Убедени сме, че прагматизмът и здравият разум ще възтържествуват и многополюсният свят ще надделее.

В заключение бих искал да изкажа благодарност на организаторите на форума, както винаги, за задълбочената, висококачествена подготовка, а на всички участници в юбилейната среща бих искал да ви благодаря за вашето внимание.

Благодаря ви много.

Източници: kremlin.ru, ТАСС, РИА Новости

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.