Урсула фон дер Лайен е нещо като гарнитура на френския президент

Урсула фон дер Лайен е нещо като гарнитура на френския президент
07-04-2023г.
0
Юрий Борисов

Искам да споделя, ако съм главен редактор на медия, какви указания бих дал за отразяването на посещението на Макрон и фон дер Лайен в Пекин. Тъй като няма да имам собствен кореспондент в Поднебесната, ще ползвам, естествено, прогресивни източници като New York Times и Politico. 

Първо, да се отбележи, че Си Дзинпин не провежда самостоятелен разговор с фон дер Лайен – тя е нещо като гарнитура на френския президент. Нивото, което й е дадено е министър-председател, което ясно говори за отношението на Китай към Европейския съюз. 

Второ, да се обърне внимание на основното тлъсто заглавие на Politico – „Макрон не успява да трогне Си Дзинпин…“ („Macron fails to move Xi Jinping over Russia’s war on Ukraine“). Глаголът не е „убеждавам“, „настоявам“ и прочие, а „трогвам“. 

Трето, Си „не даде никакъв намек, че ще използва влиянието си, за да помогне за прекратяване на конфликта“. Затова пък Си дава следния съвет: „… международната общност да остане рационална и спокойна“. „Спокойно!“, казва Китай, „не се вълнувайте толкова!“.

Четвърто, на пресконференцията след срещата „френският лидер продължи да говори приблизително два пъти по-дълго от своя домакин - протоколна грешка , която членовете на китайското обкръжение на Си забелязаха“ като „самият Си на моменти изглеждаше нетърпелив и раздразнен“. Ще заостря внимание на следното: „Китайският лидер изпусна няколко дълбоки въздишки…“.

Пето, най-важното постижение от посещението е подписана сделка за продажба на 160 френски самолета Airbus.

Шесто, да се обърне специално внимание на наблюдението на американските медии, че „По време на церемонията по подписване на сделката всеки китайски министър и бизнес ръководител се поклони дълбоко на Си, преди да подпише договорите с френските си колеги.“

Тези инструкции са за информацията. За съответния коментар ключовите думи трябва да са: „трогване“, „по-спокойно!““,  "дълбока въздишка“, „дълбок поклон“. „фон дер Лайен без самостоятелна среща“.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.