Тема: медийни манипулации в информационния дискурс

Тема: медийни манипулации в информационния дискурс
13-06-2023г.
0
Тодор Беленски

Приятели, понеже освен журналистическата работа пиша и дисертация за университета на тема медийни манипулации в информационния дискурс, ще ви покажа как работи системата. Ще направя един преглед на печата, като темата е спряното излъчване на филма "Близо", част от Прайда.

Още на първо четене в посочените заглавия има откровено внушение до степен на лъжа. Взел съм заглавията на 24 часа, Медиапул, Клуб зет и Сега.

Внушението в заглавията навсякъде предполага, че протестиращите не са допуснали прожекцията на филма. Правя една уговорка. От първо лице мога да кажа, че не видях нито един от авторите на статиите на протеста. Те правят преразказ по картинка. В действителност решението да се отложи прожекцията беше на организаторите на феста. 

Втора откровена лъжа е "нахлуването", за което пишат  от Сега. Не е имало никакво нахлуване и никакви сблъсъци. Полицията просто наблюдаваше.

Следващата лъжа, макар и представена с въпросителен знак от 24 часа като внушение е, че протестиращите нападнали жена. Всъщност е точно обратното. Жена от т.нар. ЛГБТ+ общност се опита да удари протестираща жена с българско знаме. Беше провокирана наистина от крясъците срещу гей парада, но не е била лично обиждана.

Позовават се на показанията на сина на Маги Халваджиян, когото също не видях пред киното и явно и той си прави свободни съчинения по картинка.  Особено "важно" е да се спомене как той наричал Възраждане. Но даже и обидния израз написали с грешка.

На последно място е редно да се отбележи, че в част от медиите, липсва едната страна. Цитират се ЛГБТ+ активистите, но липсва позицията на организаторите на протеста. Когато се представя само едната страна това не е журналистика, а откровена пропаганда. 

Правя този анализ без коментарен елемент и заемане на позиция. Изцяло е базиран на моя опит и познания в областта и изследванията на медийната среда. Надявам се колегите да се замислят, защото когато се подписваш под нещо, ти носиш отговорността за него и за манипулирането на общественото мнение.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.