Съдебните лекари от Стара Загора, които трябваше да изготвят нова експертиза на пострадалото момиче, си направиха самоотвод

Съдебните лекари от Стара Загора, които трябваше да изготвят нова експертиза на пострадалото момиче, си направиха самоотвод
08-08-2023г.
0
Лентата

Вещи лица от друг съдебен район ще изготвят комплексната съдебномедицинска експертиза на 18-годишното момиче, което бе нападнато в Стара Загора. Toва съобщават на официалния си сайт от прокуратурата.

С постановление от 29 юли т.г. е била назначена съдебномедицинска експертиза с обект на изследване – нараняванията на пострадалата Д. М., на 18 г. Тя е била възложена на екип от съдебни медици от университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Два дни по-късно съдебните медици – вещи лица, на които е било възложено изготвянето на експертизата, са депозирали отвод по досъдебното производство, посочват от държавното обвинение.

За изготвянето на комплексната съдебномедицинска експертиза са включени вещи лица - съдебни медици, неврохирург, както и лекари по лицево-челюстна хирургия и хирург.

С постановление на наблюдаващия прокурор по делото е назначена и комплексна психолого-психиатрична експертиза на пострадалата.

Двете експертизи ще бъдат изготвени по досъдебно производство на Районна прокуратура - Стара Загора, по което като обвиняем е привлечен Г. Г., на 26 г. – за нанасяне на средна телесна повреда на 18-годишната Д. М. – престъпление по чл. 129 от Наказателния кодекс.

БТА припомня, че сигнал за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиняемият е бил задържан за срок от 24 часа. След това районният съд е оставил предполагаемият извършител в ареста, но с постановление на окръжния съд като въззивен орган Г. Г. е бил освободен, след като съдебният състав е счел, че според събраните доказателства по делото престъплението се квалифицира като нанасяне на "лека телесна повреда". В края на юли срещу обвиняемия бяха повдигнати обвинения и за закана за убийство. На 31 юли Г. Г. беше задържан под стража след решение на районния съд в Стара Загора по второто обвинение.

На 4 август т.г. районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова заяви пред медиите, че след „активните разследвания по двете досъдебни производства, имаме категорични доказателства, че обвиняемият Г. Г. е извършител на престъпленията, за които са му предявени двете обвинения“. 

По нейните думи, в резултат на събрани нови, допълнителни доказателства, наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура Стара Загора е преценил да повдигне допълнително обвинение срещу 26-годишния обвиняем по досъдебното производство за закани с убийство към 18-годишната Д. М.

Районният прокурор обясни, че на пострадалата е направен „допълнителен разпит и той е послужил като едно от основанията за допълване на обвинението с разширяване на времевия му период и с отправените заплахи. Разпитът е направен при формата на щадящо изслушване на лицето, в кризисен център в Стара Загора, с участието на психолог“, каза още Димитрова. Тя допълни, че от април до 25 юни т.г. шест пъти е имало „заканителни думи със заплашително, агресивно съдържание за саморазправа“ от страна на обвиняемия към пострадалото лице. Районният прокурор каза, че се изследват всички версии и се събират доказателства по всички въпроси, но на този етап "няма събрани доказателства, които да сочат, че е налице втори извършител".

За утре, 9 август, е насрочено заседанието в окръжния съд в Стара Загора по мярката за неотклонение на задържания за отправени заплахи срещу пострадалата.

Днес от 18:00 часа пред съдебната палата в Стара Загора е организиран втори протест срещу насилието.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.