Разследването за обезобразеното момиче съвсем се оплете - противоречиви показания и неясни доказателства

Разследването за обезобразеното момиче съвсем се оплете - противоречиви показания и неясни доказателства
07-08-2023г.
0
Лентата

Автор: Венелина Попова, За истината

Противоречиви свидетелски показания, разминаване във фактите, описани в тях, колебания и несигурност, садистична жестокост при нападението над 18-годишната Дебора и категорично отричане от страна на адвоката на обвинения в тежкото престъпление Георги Николаев. Това показват данните, отразени в протоколите от разпитите, проведени до момента и в съдебно-медицинската експертиза, описани от разследващия сайт „За истината“.

Първата съдебно-медицинска експертиза

е извършена от доктор Теодор Стаматов на 29 юни т.г. Тогава той е посетил пострадалото момиче в отделението по неврохирургия на университетската болница в Стара Загора, прегледал го и се е запознал с медицинската документация от историята на заболяването, в която не е отразена приемната диагноза.

Множеството наранявания на Дебора са обработени под локална анестезия, била й е направена и компютърна томография (скенер). Съдебният лекар констатира „травматичен оток, кръвонасядания и охлузвания на лявата половина на лицето и клепачите, кръвоизлив в лявото око, счупване в областта на синусите и сътресение на мозъка“. Описани са подробно и 21 порезни рани по тялото, които според д-р Стаматов имат характеристиките да са получени от наранявания с макетен нож. Останалите травматични увреждания вероятно са причинени от тъпи предмети. 

Заключението на експертизата е, че описаните трамватични увреждания са причинили на пострадалата временно разстройство на здравето, неопасно за живота, а по свидетелски показания следва да се прецени дали претърпяното мозъчно сътресение е съпроводено с пълна загуба на съзнание.

В текста на експертизата никъде не са посочени 400-те шева на раните, макар районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова да заяви на пресконференция на 30 юли, че те били преброени от лекаря, изготвил експертизата. Ортопедът д-р Стоян Петров, обработил първи Дебора в Спешния център, обяснява, че в един момент се уморил да шие, защото на по-дългите разрези е правил до 15 шева.

На пострадалата Дебора не са били извършени редица медицински изследвания.

Например не е взета кръвна проба за наркотици, каза пред „За истината“ д-р Стоян Петров, според когото това не било негово задължение, „имало си полиция“. Но в протокола от полицейския разпит на майката на жертвата – Ивилина е записано, че тя сама е поискала да й направят такъв тест. Казали й да купи тест от аптеката, в който са посочени 4-5 вещества. Резултатът е отрицателен. “Докторът (не назовава името му) ми каза, че ако е имало упойващи вещества, е щяла да реагира на теста“, заявила майката пред разследващите.

В експертизата няма данни дали на Дебора е извършвано кръвопреливане и изследване на кръв за анемия, няма отразена консултация с реаниматор и психиатър предвид шоковото състояние, в което се предполага, че е била. Тази консултация е абсолютно необходима, казаха съдебни лекари.

Пред „За истината“ д-р Стоян Петров обясни, че при обработване на раните на момичето е разговарял с него – то било контактно, но объркано.

При полицейски разпит съседка на Дебора, при която тя изтичала за помощ след нападението, разказва, че е била обезобразена, от раните й течала кръв, а тя изглеждала в шок, не спирала да се движи и да повтаря „нападнаха ме, нарязаха ме, кръвта ми изтича, ще припадна“. Но докато било в апартамента си, момичето твърди, че не е изпитвало никаква болка. И едва в болницата разбрало, че има счупен нос, множество порезни рани и охлузвания.

Първоначалните полицейски разпити

съдържат показания на жертвата и на предполагаемия насилник, на родителите на Дебора, на нейния предишен интимен приятел Росен и на още няколко свидетели, призовани по първото досъдебно производство срещу заподозрения за нападението Георги Николаев. Второто бе образувано на 29 юли т.г. за заплахи за убийство към Дебора.

Момичето е разпитвано в два последователни дни – на 27 и 28 юни, от различни разследващи полицаи. Свидетелските показания в двата протокола съвпадат – как мъжът е влязъл в детската стая, където тя седнала след баня по навик с хавлията си, как изглеждал като фигура и телосложение, с какви дрехи е бил облечен, как тръгнал към нея и това бил последният й спомен, а следващото, което си спомняла е как си плиска лицето в банята на съседката си и т.н. Но в показанията си от първия разпит тя казва: “Не мога да съм сигурна кой беше мъжът, който видях вчера в стаята си…пак казвам, че по фигурата и част от брадата му, която видях, тогава си помислих, че това е приятелят ми Георги. Не видях обаче лицето му и не мога да съм сигурна, че е той“.

При втория разпит обаче Дебора твърди, че е виждала и преди черните дрехи и маратонките на маскирания мъж, а телосложението и брадата на нападателя, макетното ножче и особено мириса на парфюма „Черна орхидея“, който приятелят и употребявал редовно, й дават основания да твърди, че мъжът, появил се в рамката на вратата й, маскиран и със сини медицински ръкавици, е бил именно Георги. Той обаче нямал ключове за апартамента. Дебора обяснява, че често забравяла да заключва входната врата, а майка й го потвърждава.

Съседи от кооперацията свидетелстват пред пристигналите на мястото на произшествието полицаи, че не са чули шумове, скандали или писъци от жилището на насиленото момиче.

Свидетелските показания на жертвата са основата, върху която прокуратурата изгражда обвинителната си теза. Свидетел на обвинението - мъж от село Братя Кунчеви, където е постоянният адрес на Георги Николаев, твърди, че вечерта на 26 юни го е закарал с автомобила си до Стара Загора, изчакал го 15-20 минути и после се върнали заедно в селото. В показанията си е посочил марката и регистрационния номер на автомобила си, което означава, че камерите на пътя между с. Братя Кунчеви и Стара Загора трябва да са регистрирали това движение, както и в колко часа колата е преминала в двете посоки. /Не е известно дали полицията е иззела записите, бел.ред./.

В показанията на майката на Дебора от първоначалния й разпит се съдържат подробни данни затова къде живее момичето, къде учи, кои са приятелите й. Споделя и впечатления на дъщеря си, че предишният й приятел Р. бил хазартна личност и употребявал трева. По думите й между тях не е имало конфликти, разделили се и той бил за кратко в чужбина. Като се върнал, пак се срещали с Дебора, но криели връзката си. В протокола от разпита на Р. обаче е записано, че след раздялата им в края на 2022 г. са поддържали единствено приятелска връзка. Р. е бил разпитан като последният, който Дебора твърди, че е бил в дома й същата вечер за около час преди нападението срещу нея.

За Георги майката разказва, че дъщеря й твърди, че е бил много ревнив. Тя казва, че е виждала и чатове между двамата, в които той пишел на Дебора „ще ти счупя главата“. В последните две–три седмици приятелят й я заплашвал да й отреже главата, ако му изневери, но преки свидетели на тези закани няма, посочва Ивилина. Тя разказва по часове какво се е случило на Дебора на 25 юни и на следващата сутрин. След като получила обаждане от съпруга си през нощта на 26 срещу 27 юни, тя пристигнала бързо в Спешния център и останала с дъщеря си, а след това й в неврохирургията, където Дебора била настанена за лечение и наблюдение.

В болницата отишъл и бащата Красимир, с когото малтретираното жестоко момиче живее в Стара Загора. В показанията си той казва, че за последен път се е видял с Дебора в апартамента им на 24 юни, после отишъл на работа в ТЕЦ „Марица изток 2“, където е монтьор. На 25 юни дъщеря му отишла в Шаново на гости при майка си, която живее там заедно с 8-годишния им син. В деня на престъплението – 26 юни, останал да пренощува в семейната им къща в близко село и казал на Дебора, че вечерта няма да се прибере.

В свидетелските си показания съседката на Дебора описва подробно как момичето я потърсило за помощ, в какво състояние и с какви рани е било, както и че по-късно открила кичури от косата й, които предала на полицаите, дошли на оглед.

В показанията си от 28 юни, които Георги е дал в присъствието на адвокат, твърди, че не е напускал с. Братя Кунчеви и че има снимки и свидетели за това. /Не е известно дали тези свидетели са разпитвани и дали са потвърдили думите му, бел.ред./. С Дебора се познавал от 4-5 месеца, а последният им видеочат в „Инстаграм“ бил на 26 юни към 23:10 ч. По-рано същия ден й казал, че ще бъде на рожден ден в селото. Двамата имали уговорка да се видят по-късно вечерта в апартамента й и Георги чакал Дебора да му пише кога да отиде у тях, защото пътят до Стара Загора бил около половин час. В 23:20 ч., докато бил в банята, тя му писала, че някой й звъннал на вратата, но не разбрал какво е станало. След това тя спряла да му отговаря. По време на чата Дебора му казала, че е пушила трева. "Държеше се в необичайно състояние. Не съм мърдал от нас, вчера дойдоха полицаи в къщи и ме отведоха“ е казал още Георги по време на разпита. („За истината“ спестява голяма част от интимните подробности за отношенията между двамата, споделени по време на разпитите, от етични съображения).

Аргументите на защитата

В молба до наблюдаващия прокурор, подадена веднага след първоначалното задържане на Георги Георгиев, адвокатът му Валентин Димитров настоява за прецизиране на обвиненията и за привличането му като обвиняем по чл. 130 от НК, който е за причиняване на лека телесна повреда. Защитникът е поискал комуникацията между Георги и Дебора в „Инстаграм“ от 26 юни, установена от полицейските служители в присъствието на обвиняемия, да бъде оформена по съответния процесуален ред и да бъде приложена по досъдебното производство.

Адвокатът на обвиняемия настоява още за:

Експертизи, които да докажат дали по дрехите на Георгиев е открит биологичен материал;

Вземането на кръвна проба и назначаването на химическа експертиза, която да установи има ли наркотични вещества или други опиати в кръвта на пострадалата;

Да се установи дали свидетелят, който твърди, че е возил Георгиев, има свидетелство за управление на МПС, тъй като от показанията му ставало ясно, че той е с начално образование. А ако същият е представил диплома за основно образование, да бъде проверена истинността й;

В друга жалба от 1 юли т.г. адвокат Валентин Димитров оспорва наложената от Районния съд в Стара Загора мярка за неотклонение на Георгиев по образуваното срещу него второ досъдебно производство за отправени закани за убийство като незаконосъобразна и постановена при нарушение на процесуални правила.

---------------------------------

Неясноти

----------------------------------

Доказателствата извън свидетелските показания по делото са минимални, пише "Капитал".

Намерена е следа от мъжка обувка в жилището на нападнатото момиче. Дирята е с кръв, но засега не е установено кога е попаднала кръвта там - преди или след оставянето на отпечатъка. По време на разследването са иззети и дрехите, и обувките на обвиняемия Георги Николаев, но към момента трасологичната експертиза и тази за биологичен материал от дрехите не са готови.

При освидетелстването на обвиняемия не са намерени наранявания, които да могат да бъдат свързани с нападението, както и с нанасянето на ударите, така и със защита от евентуална отбрана на пострадалата. Все пак трябва да се има предвид, че пострадалата твърди, че е загубила съзнание.

В жилището на Дебора са открити черна маска и макетен нож. По него обаче не е имало материал от обвиняемия. Ръкавици не са намерени. Засега не е открита и машинката, с която е остригана косата от лявата част на главата на Дебора.

Източници: zaistinata.com, segabg.com

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.