Музеят на попкултурата в Сиатъл "изчегърта" Джоан Роулинг

Музеят на попкултурата в Сиатъл
08-08-2023г.
0
Лентата

Американски музей премахна всички споменавания на създателката на Хари Потър – писателката Джоан Роулинг, от изложба, посветена на момчето магьосник и неговите приятели, съобщи Deadline.

Представители на Музея на попкултурата в Сиатъл обясниха в своя блог, че са взели това решение "заради изпълнените с омраза и всяващи разделение" възгледи на писателката. "В света на Хари Потър има едно студено, безсърдечно, изсмукващо радостта същество и този път това не е дементор“, заяви мениджърът на изложбата Крис Мур, който е транссексуален, давайки за пример зловещо създание, измислено именно от Дж. К. Роулинг в нейните романи.

„Би ни харесало да приемем Интернет теорията, че тези книги всъщност са били написани без автор, но тази определена личност е твърде гласовита в изразяването на своите изпълнени с омраза и разделение възгледи, за да бъде игнорирана. За момента кураторите решиха да премахнат всички нейни артефакти от тази галерия, за да намалят въздействието й“, продължава Мур. Според него това не е идеалното решение, но само това били в състояние да направят в краткосрочен план, докато определят дългосрочните си практики.

Британският Daily Mail уточнява, че музеят е запазил изложените сувенири от Хари Потър, но без споменаване на автора на счупилия множество рекорди франчайз.

Роулинг по-рано бе въведена в Залата на славата на Музея на научната фантастика и фентъзито, но се превърна в противоречива фигура през последните години заради възгледите си, че полът трябва да бъде се определя от биологичния пол. Роулинг изрази подкрепа за транс общността, но също и загрижеността си за безопасността на родените жени. В дълъг пост в социалните медии тя призна, че е била жертва на домашно насилие.

Авторката не се появи на миналогодишните събития за отбелязване на 25-ата годишнина от излизането на първата й книга за Хари Потър, докато трите млади звезди, станали известни от екранизациите по тях, изразиха солидарността си с транс хората. Даниел Радклиф, който играе Хари Потър във филмите, заяви миналата година, че младите хора са били "наранени" от възгледите на Роулинг. Имаше обаче и колеги, които защитиха писателката от множеството нападки.

Самата Роулинг неотдавна коментира призивите да се бойкотира новият сериал за Вселената на Хари Потър. "Ужасни новини, които се чувствам длъжна да споделя. Активисти се опитват да организират поредния бойкот срещу моята работа, този път – сериала за Хари Потър. Тъй като предупреденият е въоръжен, аз се запасих с голямо количество шампанско", иронично отбелязва авторката.

Източник: segabg.com

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.